filmrecension tv-serier Hemmabio #11 2021

THE SQUID GAME

Sorgligt och makabert underhållande om spel med livet som insats.

Annons:

Gi-hun (Lee Jung-jae) är luspank. Trots stora spelskulder till hårdföra lånehajar stjäl han pengar av sin gamla mamma som han delar lägenhet med och fortsätter spela. Allt i hopp om att vinna storkovan, bli skuldfri och kunna försörja sin dotter som nu bor hos ex-frun.

En kväll på tunnelbanan blir Gi-hun erbjuden av en mystisk främling att delta i ett hemligt spel med en prissumma i potten som motsvarar nästan fyra miljoner dollar.

Gi-hun tackar ja och hamnar på ett märkligt ställe som styrs av den maskerade ”Front Man”. Alla hans medarbetare är också maskerade. Gi-hun upptäcker att han är den siste av totalt 456 mer eller mindre handplockade deltagare. Alla har gemensamt att de är hårt skuldsatta och i desperat behov av pengar. Nu är de inlåsta och ska under sex dagar tävla i sex olika spel som bygger på traditionella barnlekar. (En av dem kallas ”Bläckfiskspelet”).

 

 

Den som vinner alla tävlingarna vinner också pengarna. När den första leken (som på svenska brukar kallas ”Röda lyktan stopp) drar igång inser deltagarna att de spelar med livet som insats. De som åker ut blir dödade. De som vägrar delta elimineras också.

Men reglerna säger även att om majoriteten av de tävlande vill avbryta spelen, så återfår de sin frihet. Efter en omröstning med minsta möjliga marginal släpps Gi-hun och hans olyckskamrater fria. Men hemlösa, fattiga och fortfarande jagade för sina skulder lockas snart de en efter en att vända ryggen till sina hopplösa liv och återvända till det brutala spelet…

Säsong ett av detta vassa sydkoreanska drama flirtar snyggt med både Battle Royale (som Hungerspelen snodde idén från) och nu senast japanska Alice in Borderland. Samtidigt blir det också överraskande gripande när vi får följa flera av deltagarnas trasiga livsöden.

Känslosamt, brutalt och makabert underhållande. 

 

THE SQUID GAME

 

DRAMA

Producerad: 2021

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: Netflix

Längd: Cirka 32–56 min per avsnitt

 

Betyg: 7

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår