filmrecension Hemmabio #11 2021

BAC NORD

Rått, realistiskt och rafflande drama på Netflix.

Annons:

 

Marseille är en av Europas hårdaste och mest kriminella städer.

De norra delarna styrs av hänsynslösa knarksyndikat och har blivit ”No Go-zoner” dit polisen inte gärna går in. Stan anses också så farlig att det mesta av filmen är inspelad på en helt annan plats. Även om huvudpersonerna i det här dramat är påhittade är historien baserad på verkliga händelser från 2012.

Vi följer tre poliser i insatsstyrkan BAC som specialiserar sig på att bekämpa knarkhandeln i det norra distriktet. Grég (Gilles Lellouche) är veteranen som tröttnat på att bli hånad av knarkmaffian för att byråkratin förhindrar polisen att rensa rejält i kvarteren.

Kollegan Yassine (Karim Leklou) ska snart bli pappa. Antoine (François Civil) är yngst av de tre. Han använder en ung tjej, Amel (Kenza Fortas), som informatör och betalar henne med beslagtagna droger mot tips om var och när knarkleveranserna ska ske.

När trion får vittring på en storsändning ser man chansen att spränga ett av de största syndikaten i Marseille. Insatsstyrkans chef Jérôme (Cyril Lecomte) ger dem klartecken att förbereda en massiv stormning. Grég sätter ihop ett tungt beväpnat team och slår till. Sammandrabbningarna får kvarteren att se ut som en krigsskådespelsplats.

Men det är när den efterföljande skandalen rullas upp och internutredarna anklagar Grég och hans team för att själva sålt droger, och använt illegala metoder för att utföra attacken, som skiten verkligen fastnar i fläkten – i synnerhet eftersom styrkans högste chef påstår sig vara helt ovetande om sina underordnades metoder och aldrig hört talas om informatören som kan fria poliserna från misstankarna om allvarliga tjänstefel.

Cedric Jiménez (manus och regi) låg bakom hyllade Syndikatet (2014) som också handlade om knarkmaffian och frustrerade poliser i Marseille. Den utspelar sig på 70-talet, den nya filmen i nutid. På ett sätt känns det ändå som ett slags uppföljare.

Det mest skrämmande är förstås att utvecklingen gått åt helt fel håll. De kriminella parallellsamhällen som växt upp under de senaste 50 åren har bara blivit större och starkare. Det ser vi tendenser till även i lilla Sverige, utan att gå så långt som att jämföra till exempel Göteborg med Marseille.

Jiménez skildrar skickligt och angeläget problematiken och frustrationerna från polisens sida. Det är välspelat och nervigt. Dramat har en mycket hotfull och obehaglig ton som hela tiden ligger och vibrerar under ytan. Rått, realistiskt och rafflande spännande. 

 

BAC NORD

DRAMA

Producerad: 2020

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: Netflix

Längd: 104 min 

Betyg: 7


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår