filmrecension

DELIKATESSEN

Hög tid att återbesöka originalet som i sin nyrestaurerade form lyser på nytt.

 

LIVINGSTONE TILL MINNE

Numer är det svårt att föreställa sig de problem duon Jean-Pierre Jeunet och Marc Caro hade med att få sin långfilmsdebut inspelad. Om det inte varit för att producenten Claudie Ossard trott på projektet och kämpat i över ett år med att säkerställa finansieringen hade de kanske fortsatt göra kortfilmer som höjt ett och annat ögonbryn på festivaler men inte lämnat särskilt stort avtryck på världen i stort.

Kanske hade alla slicka Cinéma du look-produktioner från senare delen av 80-talet gjort filmbolagen helt immuna mot den mer rustika, schaviga charmen och det bisarra typgalleri Jeunet och Caro (samt manusförfattaren Gilles Adrien) gillade att befolka sina historier med?

Med tanke på slutresultatet samt vilken succé den blev både hemma i Frankrike och världen runt känns det bisarrt att så många tvivlade på den tragikomiska och morbida historien. Själv tröttnar jag aldrig på att betrakta de excentriska invånarna kring hyreshuset mitt i ingenmansland badade i Darius Khondjis sepiagula ljus och fångade i precisa vinklar.

Skådeplatsen är ett alternativt Frankrike som kört något retrofuturistiskt sidospår tills resurserna tog slut och kannibalismen vid. Scenen där hela bygget rör sig till rytmen av knarrande sängfjädrar har kopierats av så många att Jeunet i en av de bifogade dokumentärerna (producerat för tjugoårsjubiléet 2010) säger sig ha tappat räkningen.

30 år senare kan vi konstatera att den excentricitet man öppnade dörrarna för lever vidare i högsta välmåga och kommer till uttryck i filmer som En sjöjungfru i Paris.
Hög tid att återbesöka originalet med andra ord som i sin nyrestaurerade form lyser på nytt och backas upp av såväl ett kul kommentarspår som massa annat bonusmaterial. 

 

DELIKATESSEN

 DRAMA/KOMEDI/THRILLER

Producerad: 1991

Format: BD 1.85:1, DTS-HD MA 2.0

Utgivare: Njutafilms

Längd: 100 min

 

Filmen 10

Bilden 9

Ljudet 9

Extramaterial 9

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår