filmrecension

INJUSTICE

Tungfotat trams

 

Nu när superhjältegenren kommit att alltmer dominera det populärkulturella landskapet har det medfört att även spännvidden för filmatiseringarna breddats. Tidigare höll sig trikåfilmen i fållan äventy/sci fi och levererade som regel schematiskt upplagda historier där hjältefigurernas ursprung bockades av.

Om en film blev riktigt framgångsrik kom sedan möjlighet till fördjupning och utveckling i eventuella uppföljare. Grunden var att historierna skulle anpassas och tillgängliggöras för folk utan någon som helst kunskap om vad de skulle se.

Nu har tröskeln sänkts, eller höjts beroende på perspektiv, och filmmakarna kan slå sig lösa med den typen av intrikata tankeexperiment som tidigare avhandlades enbart i de tryckta serierna. I vissa fall leder det till riktigt roliga slutresultat (MCU), i andra får vi saker som Injustice. Baserad på serier som i sin tur bygger på tv-spelet Injustice: Gods Among Us är detta en träligt animerad, extremt våldsam historia som enkelt uttryckt är en tafflig DC-variant på Marvels cross-over Civil War.

En tragedi av episka proportioner orkestrerad av Joker leder till en schism mellan hjältarna i och runt Justice League. Dödstalen är enorma och dömer man från rundabordssamtalet som är en del av skivans extramaterial också ett av huvudsyftena med hela övningen från skaparnas sida.

Suget efter att få göra om något glättigt till mörkt och deprimerande, leka med och trasa sönder hjältarna utan att behöva tänka på konsekvenserna (parallella universum och allt det där) är tydligen enormt. Dessutom får vi åtskilliga dåligt skrivna och ogenomtänkta moralfilosofiska diskussioner som för en viss typ av superhjältefan tycks väldigt spännande.

Nog för att Batman: The Dark Knight Returns säkerligen upplevdes ha samma tendens för äldre fans när det begav sig, men jag har extremt svårt att se Injustice diskuteras som ett portalverk om trettiofem år.

INJUSTICE

ANIMATION/SCI-FI

Producerad: 2021

Format: BD 1.78:1, DTS-HD MA 5.1, DD 5.1

Utgivare: Warner Bros.

Längd: 87 min

 

Filmen 3

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 7

Annons:

Bild: Warner Bros.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår