filmrecension Favoriter ur arkivet

Da 5 Bloods

Angeläget och mångbottnat Vietnamdrama.

Bra film du kanske missat!


Spike Lees film fungerar på flera plan: fyra svarta krigsveteraner (Delroy Lindo, Norm Lewis, Clarke Peters och Isiah Whitlock Jr) återvänder till Vietnam för att leta upp kvarlevorna efter en stupad kamrat och samtidigt lägga beslag på en låda CIA-guld som de grävde ned i djungeln för 50 år sen.
Det blir action, kuppdrama och äventyrsfilm på en och samma gång.

Men det är också en fräsande uppgörelse med rasism, orättvisor och förtryck, polisbrutalitet, skeva historiebeskrivningar, fördomar och stereotyp populärkultur. Sylvester Stallone och Chuck Norris och ”alla Hollywoodjävlar” som ”ska tillbaka och vinna Vietnamkriget” får sig en känga.

Istället vill Lee lyfta fram krigets verkliga hjältar, som den 18-årige Milton L. Olive III som kastade sig över en granat, räddade sina kamrater och blev den förste afroamerikanske soldaten att belönas med en hedersmedalj.

 

 

Lee påminner om att 32 % av de 600 000 soldater som USA skickade till Vietnam var svarta och i stor utsträckning utnyttjades som ”kanonmat” vid fronten, något som ännu mer påtagligt understryker 60-talets systematiska rasdiskriminering.

”Inget är mer förvirrande än att beordras att kriga och dö eller lemlästas för livet utan en aning om vad som pågår”, som en av karaktärerna säger i filmen och minns hur de tvingades slåss i ett främmande land medan deras svarta bröder och systrar kämpade i motvind på hemmaplan för frihet och sina medborgerliga rättigheter.

Det märks att Lee brinner för storyn han vill berätta.

Han är energisk och angelägen.

Han vill underhålla, undervisa, chockera och beröra. Därför spretar det också en del, men det blir aldrig ointressant, krystat eller rörigt. Tonen är ibland lite högtravande, men inte så att det stör. Krigsscenerna i tillbakablickarna imponerar också med en närgången, rå intensitet.

En tankeväckande, mångfacetterad och riktigt bra film som lyckas beröra på flera sätt. Som inlägg i debatten om rasistisk polisbrutalitet träffar den med kuslig tajming som ett sylvasst spjut mitt i hjärtat.

 

Da 5 Bloods

Drama

Producerad: 2020

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: Netflix

Längd: 154 min

 

Betyg: 8

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår