filmrecension

DON’T LOOK UP

Gapskratten fastnar i halsen...

Annons:

 

GAPSKRATTEN FASTNAR I HALSEN

Att långtifrån alla lyssnar på och agerar i enlighet med utsagor från forskare och experter på diverse områden är en av många frustrerande saker som blivit alltmer tydliga under de två år som tillvaron förts i skuggan av den pågående pandemin.

Och de av oss som uttryckt oro och harm över den eskalerande miljöförstöringen sedan vi blev varse om den på 80-talet har under åren som gått blivit vana vid epitet som “miljömupp” och “trädkramare”.

 

 

Så när de två astronomerna Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) och Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) i Adam McKays skarpa satir slår larm om att en Extinction Level Event i form av en komet är på väg mot jorden känns det helt följdriktigt att de inte blir tagna på allvar.

“Måste man vara så negativ hela tiden?”, “Tänk på att det är valår!” och “Vad gör det här med ekonomin?” är några av de bisarra sentenser de får slängda i ansiktet när de försöker uppmana världen att mobilisera mot domedagen. Folk vill inte lyssna.

Istället kallar man de som för fram en obekväm sanning drama queens och alarmister. Dibiasky förlöjligas och blir ett vida spritt meme. Mindy blir objektet för en bisarr stjärnkult à la Tegnell. Något som gör att han successivt ändrar sina utsagor för att nå mer popularitet.

McKay tar verkligen till den bredaste roller han har i arsenalen och det är inte många som undkommer svartmålningen. Man skrattar gott och sardoniskt åt idiotin och den misantropiska stämningen när samtidens mer vedervärdiga aspekter med skräniga politiker, popstjärnor, influencers, mediapersonligheter och deras följare rostas över öppen eld.

Men interfolierat med all mänsklig dumhet har Don’t Look Up även bilder på underbara ickemänskliga djur och fantastisk natur. Vi påminns att det faktiskt finns något på planeten som är värt att kämpa för ändå. Så trots en emellanåt väl tungfotad stil skrattar man till sist med en klump i magen och lämnar filmen med en aningen starkare övertygelse om att åtskilligt måste göras. (AL)

 

DON’T LOOK UP

KOMEDI

Producerad: 2021

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Netflix

Längd: 138 min

Betyg: 8

Annons:

Bild: Netflix

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår