filmrecension

ASCENSION

Ascension är en dokumentär om det kinesiska arbetslivet, ett utmärkt exempel på landets mångfacettering.

 

Kina har genomgått en enorm förvandling under de senaste tjugo åren. Idag är landet en märklig blandning av hyperkapitalism och totalitär stat, på samma gång ultramodern och gammalmodig.

Ascension är en dokumentär om det kinesiska arbetslivet, ett utmärkt exempel på landets mångfacettering. Här kommer fortfarande unga människor i drivor från landsbygden till stora städer, går tvärs över gatan med sin packning och hamnar på en slags jobbmässa där försäljare skriker ut erbjudanden: ”Tjäna 18 yuan i timmen, sittande arbete, bara fyra i varje sovsal!”

En snabb signatur och så sitter de på en buss på väg till en fabrik. Andra streamar en slags livebaserad postorderförsäljning hela dagarna, där de får betalt för att visa upp produkter som snabbt fyller upp deras minimala lägenheter.

Jessica Kingdons kamera betraktar allt med en kallt registrerande stil, vilken hon sedan klippt ihop med instrumentell musik av Dan Deacon till ett hypnotiskt montage. Det hela påminner inte så lite om samarbetet mellan Godfrey Reggio och Philip Glass i Koyaanisqatsi, men sämre förebilder kan man ha.

En mycket snygg och fascinerande inblick i en kultur som känns både välbekant och fullständigt främmande. 

 

ASCENSION

 

DOKUMENTÄR

Producerad: 2022

Format: 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: Festivalstreaming, SVT Play

Längd: 97 min

 

Betyg: 8

 

 


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår