filmrecension Hemmabio #6 2022

TURNING RED

Hjälp, jag är en panda!

 

Supercharmig Pixarfilm där vi möter duktiga flickan Mei Lee som lever för att glädja sin tigermamma genom ständiga topprestationer i skolan och som hjälpreda i familjens tempel i Torontos kinesiska distrikt.

Den strikt inrutade tillvaron kastas över ända när Mei som trettonåring drabbas av den familjeförbannelse som får släktens kvinnor att transformeras till stora röda pandor vid stark sinnesrörelse. Och puberteten är som bekant en tid helt renons på känslostormar. Ska hon lyda mamma och gå med på ritualen som stänger inne pandan för evigt eller ta tillfället att släppa loss?

Regissören Domee Shi (långfilmsdebutant som tidigare belönats med en Oscar för kortisen Bao) och det stora teamet bakom Turning Red fångar perfekt känslan av att vara en nördig tjej som slits mellan lojaliteten mot familjen och kompisgänget, viljan att vara till lags och hitta sin egen väg.

Tonträffen i denna skildring av en kinesisk-kanadensisk uppväxt är total och man lider verkligen med huvudpersonen när den överbeskyddande och totalt aningslösa modern ställer till med den ena scenen efter den andra.

Man skrattar åt alla dråpliga sekvenser när Mei och hennes kompisgäng fullkomligt geekar ur i sin dyrkan av pojkbandet 4*Town. För deras låtar står Billie Eilish och hennes bror Finneas O''''''''Connell, en kärleksfull pastisch på hur genren lät tidigt 2000-tal.

I avdelningen svenskintresse kan meddelas att Ludwig Göransson här bidrar med musik till sin första animerade film.

Visuellt är det en fest när den snygga karaktärsdesignen och animationerna som förknippas med Pixar plockar influenser från animé (främst i skildringar av förstärkta känslolägen med tårfuktiga ögon och svettdroppande pannor) och kinesisk bildkonst.

Kul extramaterial med dokumentärer, kommentarspår och bortklippta scener som bland mycket annat visar hur många turer och vändningar historien tog innan den hittade sin slutgiltiga form.

 

TURNING RED

 

ANIMATION

Producerad: 2022

Format: BD 1.85:1, DTS HD-MA 7.1, DD 5.1

Utgivare: Disney

Längd: 100 min.

 

Filmen 8

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår