filmrecension tv-serier

WE OWN THIS CITY

Poliskorruption i Baltimore.

Annons:

 

Problem gällande polisens sätt och förmåga att utföra sitt jobb är en ständig källa till dramatik. Diskussionerna följer demarkationslinjer förutbestämda av politisk inriktning. Från högerhåll utbryter tävling om vem som kan ropa på hårdast tag. Vänstern går i försvarsställning, drar klasskortet och yrkar på sociala reformer snarare än skärpta straffskalor.

I ett Sverige där det kontinuerligt sätts nya rekord för dödligt vapenvåld i nyhetsflödet har den kartan till viss del ritats om. I blåljuset av kravallerna runt påsk hördes partiledare yttra sig på sätt som tidigare förbehållits Flashbacktrådar. Polisfacket har anmält sin egen ledning för inkompetens.

På många sätt är det som att Sverige återigen gör sitt bästa för att efterlikna USAs minst smickrande sidor. Ett större land innebär givetvis mer grandiosa problem, men den grundläggande diskussionen kring polisens mandat och arbetssätt finns givetvis även där.

I We Own This City får vi se ett exempel på hur det kan bli när tänkande åt New Public Management-hållet tillåts diktera villkoren. Låter man statistik, mätbara resultat och liknande sifferexercis styra arbetet blir utfallet i de här sammanhangen sällan bra på sikt.

Serien baseras på reportageboken med samma titel skriven av Justin Fenton, journalist på Baltimore Sun. Den skildrar bakgrunden till att inte mindre än åtta medlemmar i polisens Gun Trace Task Force under perioden 2018/19 åtalades och i flera fall dömdes till långa fängelsestraff.

Åtalspunkterna cirklade främst kring hur man under ledning av karismatiske superpolisen Wayne Jenkins, övertygande och briljant porträtterad av Jon Bernthal, satt i system att vid tillslag stjäla från kriminella. Samt i Jenkins fall även sälja vidare beslagtagen narkotika och vapen.

Baltimore har en lång historia av sociala problem med utbredd fattigdom och drogrelaterad kriminalitet. Seriens upphovsmän George Pelecanos och David Simon har tidigare skildrat detta i uppmärksammade The Wire.

Regissören Reinaldo Marcus Green slog igenom med filmer inspirerade av ökända exempel på polisbrutalitet. I We Own This City får man se de långsiktiga resultaten av den sortens management by fear. Först och främst är det såklart en tragedi för offren. Folk har helt utan anledning blivit stoppade, förnedrade, misshandlade och i vissa fall dödade av lagens långa arm.

Vidare har en del polisers agerande i Baltimore urholkat medborgarnas förtroende så oerhört mycket att det blir problematiskt när det är dags att få ihop en jury till vissa mål. Man kan alltså inte skaka fram tolv personer utan en på förhand negativ inställning till polisen och deras arbete.

Det är bara ett exempel på hur i grunden defekt systemet har tillåtits att bli. Tv-serieskaparna och skådespelarna gör ett fint jobb med att illustrera de komplexa sidorna av detta genom ett engagerande, välskrivet manus, övertygande dialog och fina prestationer. Den uppstyckade kronologi man valt för sin berättelse riskerar dock att tappa bort en del tittare. Mitt råd är att ge serien din fulla uppmärksamhet så lär detta inte bli något problem. 

 

WE OWN THIS CITY

DRAMA, THRILLER

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: HBO MAX

Längd: 55 min/avsn.

Betyg: 8

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår