filmrecension

LICORICE PIZZA

Sköna 70-talsdrömmar.

Annons:

 

SKÖNA 70-TALSDRÖMMAR

Paul Thomas Andersons utveckling från Boogie Nights och Punch Drunk Love till There Will Be Blood och Inherent Vice har varit intressant att följa.
I Licorice Pizza vänder han kameran mot amerikanskt 70-tal, både bokstavligen i en film satt i San Fernando Valley 1973 men också i vad han inspirerats av.

Historien om ett ungt och udda kärlekspar är fri och spretande. Den börjar mitt i steget och kan lika gärna dröja länge i ett ögonblick som att rusa iväg i någon ny riktning.
Någon traditionell treaktare är det sålunda inte, mer av en film som knyter an till en öppen 70-tals tradition som doftar Robert Altman och Hal Ashby.

Med ett mindre drivet narrativ blir stämning och karaktärer viktigare, vilket Licorice Pizza har i överflöd. Det är en glad och lekfull film som är härlig att låta sig omslutas av, med två fantastiska debutanter i Alana Haim och Cooper Hoffman (Philip Seymour Hoffmans son).

 

hemmabiotidningen LICORICE PIZZA

 

Även om detta främst är en romantisk komedi blir det också ett porträtt av tidseran. Det hedrar Anderson att han gör detta osminkat och utan pekpinnar. Sexism och rasism passerar förbi som det vore det mest naturliga i världen, vilket onekligen var fallet när det begav sig.

Samtidigt är det ett porträtt av det tidiga 70-talets Hollywood, där rester av forna glansdagar fortfarande lever kvar. Hoffman gör en åldrad barnstjärna som uppträder med en likaledes åldra diva, båda på väg utför i karriären.

Det är svårt att inte jämföra denna del med Once Upon a Time in Hollywood, vilken Licorice Pizza inte riktigt kan leva upp till. Det finns en nerv och en passion i Tarantinos återblick på drömfabriken som Andersons somriga lättsamheter aldrig riktigt matchar. Det är dock en anmärkning i marginalen, för Licorice Pizza har så mycket annat att glädjas åt. Till och med Bradley Cooper, som jag alltid haft svårt för, gör en utmärkt roll som den ökänt excentriske frisören/producenten Jon Peters.

Nostalgi är svårt att fånga på rätt sätt, utan att det blir för sockersött eller städat. Genom att bara vara i stunden och låta filmen driva med tidens tvära kast lyckas Anderson med sin balansakt.
Den som vill ha mera resonansbotten får kanske leta på annat håll, men ibland måste såväl livet som konsten få vara en pulserande sommardröm till ett alldeles briljant soundtrack. 

 

 

LICORICE PIZZA

 

KOMEDI

Producerad: 2021

Format: BD 2.40:1, DTS-HD MA

Utgivare: SF Studios

Längd: 133 min

Betyg: 8

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår