filmrecension

DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS

Magisk maximalism när Raimi återvänder till Marvel.

Annons:

 

MAGISK MAXIMALISM NÄR RAIMI ÅTERVÄNDER TILL MARVEL

Efter de okaraktäristiska klavertramp som präglade Doctor Stranges (Benedict Cumberbatch) gästspel i Spider-Man: No Way Home, är det skönt att ha figuren tillbaka i fin form i en egen film. Låt vara att han även här får agera beskyddare åt en yngre förmåga, den ofrivilligt dimensionshoppande America Chavez (Xochitl Gomez).

Hon förföljs genom Marvels multiversum, vårt universum och alla däri existerar i ett oändligt antal versioner, av en välkänd karaktär som behöver Chavez unika förmåga och gärna vadar genom lik för att nå sitt mål.

I regissörsstolen sitter Sam Raimi. Vilken oerhörd fröjd det är att se honom göra en superhjältefilm igen! Raimis stil är perfekt för de världar och magiska dimensioner som målas upp i serierna om Doctor Strange och här mästerligt gestaltas i rörlig bild av ett slipat och inspirerat filmteam.

Det blir verkligen plattan i mattan från ruta ett med monster, magi och ett visuellt överdåd som matchas väl av de stora känslor som driver konflikten. Med Raimi vid ratten rullar vi givetvis mer och mer in på skräckterritorium och det passar den här historien väl.

Mycket av det han etablerade som signaturinslag redan i första Evil Dead får vara med. Odöda händer sticker upp ur marken, speglar är lömska och de förvridna perspektiven är många. Givetvis finns också The Classic, Raimis älskade 1973 Oldsmobile Delta 88, och livslånge vännen Bruce Campbell med i fina cameos.

Går inte in på detaljer i denna recension då det överdåd av påskägg och gästspel filmen stoltserar med är roligare att upptäcka själv. Gillar man Marvel i allmänhet och Sam Raimi i synnerhet så är detta en film man helt enkelt inte får missa! 

 

DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS

 ÄVENTYR, SKRÄCK

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Disney +

Längd: 126 min.

Betyg: 8

Disney

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår