filmrecension

Besvärlige Val Kilmer griper rejält i ny dokumentär

Livet du lever är historien du vill berätta.

 

LIVET DU LEVER ÄR HISTORIEN DU VILL BERÄTTA

Val Kilmer, 62, gick från att vara en av Hollywoods mest hyllade stjärnor till att kallas ”Psycho Kilmer” och bli avskydd och svartlistad av branschen. Men han får skylla sig själv, under fler år bråkade Kilmer med alla och tackade nej till flera storfilmer (bland annat The Outsiders och Blue Velvet.).

När han väl jobbade var han ofta en mardröm för kollegor och filmarbetare. En regissör har kallat skådespelaren ”den mest psykiskt störda person jag någonsin har jobbat med.”

Mitt eget förhållande till Val Kilmer är rätt kluvet.

Jag tycker att han var sensationellt bra som rockikonen Jim Morrison i Oliver Stones The Doors (1991). Men annars har han som skådespelare egentligen aldrig riktigt berört mig. Jag tillhör dem som aldrig riktigt fattade varför Top Gun (1986) blev så populär. Den har heller aldrig tillhört mina favoritfilmer.

För mig har han också mest hamnat i periferin i filmer som han medverkat i och utan att riktigt ha satt något beständigt avtryck – som i True Romance (1993), Heat (1995) och The Saint (1997).

Men den här dokumentären griper tag i mig rejält.

Filmen består av nästan helt av Kilmers privata videoklipp. Han har maniskt dokumenterat sitt liv och sin karriär – från genombrottet med komedin Top Secret (1984) och tiden när han försvann från rampljuset till hur han under de senaste åren kämpat med sin strupcancer och fick tjata på producenterna för att få reprisera sin ikoniska roll som ”Ice Man” i nya Top Gun: Maverick. (Sjukdomen har reducerat Kilmers röst till en svag viskning, så dokumentärens berättarröst tillhör sonen Jack.)

Det finns många scener som dröjer sig kvar.

För Kilmer peakade karriären ekonomiskt 1995 med Batman Forever. Men jag tyckte aldrig han var särskilt lyckad som Batman. Själv ångrade han också att han tog rollen.
Här berättar den sjukdomshärjade Kilmer bittert om att han aldrig känt sig så ensam och utan förmåga att uttrycka sig – instängd under inspelningarna i en latexdräkt som gjorde honom både blind och döv för omvärlden. ”Alla småkillar vill vara Batman, men ingen vill spela honom”, säger han.

Här finns provfilmningen som Kilmer skickade till Stanley Kubrick när regissören skulle göra Full Metal Jacket (Kubrick svarade aldrig Kilmer) och underbara 80-talsklipp på de unga vännerna Sean Penn och Kevin Bacon.

Kilmer videofilmade själv bakom kulisserna under inspelningarna av kalkonfilmen Förvandlingens ö (1996). Det gör ont i hjärtat att se hur han försöker få kontakt med sin motspelare och idol Marlon Brando och hur den gravt överviktige och gnällige legenden totalt ignorerar Kilmer och bara säger åt honom; ”Gunga mig.”

Hjärtskärande också att se hur Kilmer nu försörjer sig genom att sälja autografer och T-shirts med Iceman-citat på olika filmmässor.

Det är en intimt självutlämnande, stark och rörande film. Kilmer väljer inte bort sådant som är sorgligt, och plågsamt. Hollywood får en välförtjänt känga för hur man först skapar och sedan samvetslöst krossar sina stjärnor efter behag.

Men Val Kilmer är inte bara bitter. Konstnärlighetens helande kraft lyser över alla motgångar och bakslag.

– Det är svårt att prata och bli förstådd. Men jag vill berätta min historia mer än någonsin, säger Val Kilmer med hjälp av sonens röst. ”Livet du lever är historien du berättar” är en mening som både symboliserar och genomsyrar denna finstämda och tänkvärda, djupt mänskliga film.

 

VAL

DOKUMENTÄR

Producerad: 2022

Format: VOD 16:9 HD

Utgivare: SF Anytime

Längd: 108 min.

Betyg: 8

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår