filmrecension tv-serier

DAHMER – MONSTER: THE JEFFREY DAHMER STORY

Välgjort obehagligt om mänskligt monster

 

VÄLGJORT OBEHAGLIGT OM MÄNSKLIGT MONSTER

Historien om seriemördaren, nekrofilen och kannibalen Jeffrey Dahmer (1960-1994) är ett av de mest omtalade, väldokumenterade och vidrigaste av vår tids True Crime-fall.

Dahmer var en udda fågel redan som barn.

Som tonåring cyklade han runt för att leta efter döda djur som han kunde ta med sig hem och dissekera. Vid ett tillfälle blev han påkommen med att ha satt upp ett hundhuvud på en pinne. Som vuxen diagnostiserades han med flera psykiska sjukdomar.

Dahmer blev rubrikernas man när det upptäcktes att han raggat upp ett flertal andra homosexuella män på barer som han sedan styckmördade och åt upp.
När polisen 1991 gjorde en razzia i Dahmers lägenhet i Milwaukee efter tips från ett tilltänkt offer som lyckats fly gjorde man fruktansvärda upptäckter.
I en tunna med 300 liter syra i Dahmers sovrum hittade man tre lemlästade, halvt upplösta kroppar. Man fann även tre avhuggna huvuden i kylskåpet, sju kranier och skelettdelar i Dahmers garderob. Man räknar med att Dahmer mördat, styckat och ätit upp sammanlagt 19 offer.

Miniserien, skapad av bland andra Ryan Murphy (American Horror Story), berättar om allt detta och kommer egentligen inte med något nytt eller revolutionerande kring fallet.
Det har gjorts filmer och serier om Dahmer förut. Den första kom redan 1993, The Secret Life: Jeffrey Dahmer. Den senaste, My Friend Dahmer, släpptes 2017 och är baserad på ett seriealbum som skrivits av John”Derf” Backderf som var kompis med Dahmer under highschool-tiden på 70-talet.

Men detta är den hittills bästa dramatiseringen av Dahmers ondskefulla gärningar. Det är skickligt gjort, välspelat och en serie som skapar en ganska påträngande, obehaglig stämning. David Lynchs dotter Jennifer Lynch har regisserat fyra av avsnitten.

Det är grynigt och skitigt skildrat, kanske inte riktigt lika intensivt som i Henry – en massmördare (1986). Men Evan Peters (American Horror Story) porträtterar Dahmer med en isande inlevelse och närvaro.
De autentiska telefonsamtalen till polisens larmcentral som klippts in gör det hela ännu lite mer olustigt realistiskt. Välgjort och genuint otäckt.

 

 

DAHMER – MONSTER: THE JEFFREY DAHMER STORY 

 

DRAMA

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: Netflix

Längd: 10 x 45 min.

Betyg: 6

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår