filmrecension

A PERFECT ENEMY

Skruvat, klurigt och fyndigt om märkligt möte.

Annons:

 

SKRUVAT, KLURIGT OCH FYNDIGT OM MÄRKLIGT MÖTE

Efter en föreläsning i Paris stressar arkitekten Jeremiasz (Tomaz Kot) för att hinna med sitt flyg hem till Warsawa. Men när taxin fastnar i trafikstockningarna dyker plötsligt Texel (Athena Strates) upp i ösregnet och vädjar om skjuts till flygplatsen.

Jeremiasz tvekar, men plockar ändå upp henne. Den unga holländskan håller snart på att prata hål i huvudet på Jeremiasz.
Jag minns själv ett antal Texel som jag också på resande fot stött på genom åren, så det är inte svårt att sympatisera med arkitekten. Som tur var slutade ju inte de mötena som i filmen.

När Jeremiasz och Texel båda missar sitt flyg fastnar de tillsammans i VIP-loungen där Texel fortsätter babbla. Ändå kan Jeremiasz inte sluta lyssna på den bisarra historia som Texel berättar. Precis när Jeremiasz tröttnat och är på väg att gå tar samtalet en mycket oväntad och olustig vändning som kommer att vända upp och ned på hela hans tillvaro.

Utan att ha läst boken känns det instinktivt som om Kike Maíllo åstadkommit en ganska bra filmatisering av Cosmétique de l´ennemi, skriven av den kontroversiella belgiska författarinnan Amélie Nothomb. Detta trots att skådespeleriet stundtals är ganska svajigt.

Det är också alltid en rejäl utmaning att lyckas med dialogdrivna filmer, särskilt med en så pass invecklad intrig. Men här fungerar det fint.

Det är inte helt lätt att hänga med i de vindlande turerna som berättas i tillbakablickar, men det är skickligt gjort. Det blir en twistad, klurig och mycket fyndig, oförutsägbar berättelse som rullas upp och sen landar i ett överraskande slut.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på hur filmen hade kunnat lyfta sig ännu ett par snäpp med bättre skådisar i huvudrollerna.

 

A PERFECT ENEMY

THRILLER-DRAMA

Producerad: 2020

Format: Dvd 1:85:1, DD 5.1

Utgivare: Njutafilms

Längd: 89 min

 

Filmen: 6

Ljudet: 8

Bilden: 8

Extra: 1

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår