filmrecension tv-serier

THE SANDMAN

Nu har The Sandman alltså blivit en tv-serie från Netflix. Lever den upp till de hos många säkert högt ställda förväntningarna?

 

OJÄMN FILMATISERING

Att lyckas bygga upp en helt ny mytologi som växer och ges varaktighet i mötet med läsarna är få författare förunnat. Men Neil Gaiman lyckades åstadkomma detta i samarbete med en skiftande stab av tecknare i genombrottsverket The Sandman.

 

 

Den tog fasta på serietidningars pulpigt skräpiga rötter men blandade in en massa annat Gaiman fascineras av. Historia, religion, myter och litteratur från hela världen är några av ingredienserna.

Historien om Dream och hans syskon, Death, Delirium, Desire, Despair, Destiny och Destruction löpte över 75 nummer, plus diverse sidospår och fortsättningar. Det blev en dundersuccé som höjde seriernas status och nu odiskutabelt hör till vår litterära kanon.

Givetvis började man redan under 90-talet prata om en filmatisering. Genom åren har rykten om regissörer och rollsättning kommit och gått utan att något blivit av. 2013 är senast något mer substantiellt var på gång då Joseph Gordon-Levitt skulle spela Morpheus, som Gaimans svartsynta hjälte också kallas.

Nu har det alltså blivit en tv-serie från Netflix. Lever den upp till de hos många säkert högt ställda förväntningarna? Det beror på vem du frågar. I stora drag lägger man sig väldigt nära serietidningarnas berättelser.
Givetvis är det väntat att man skulle strömlinjeforma mycket av historien som särskilt innan Gaiman hittade vägen han ville följa spretar betänkligt.

 

 

Men att man i en tid när seriefilmatiseringar har en så pass stor del av mediekonsumtionskakan skulle ta bort så mycket roliga detaljer och figurer är ändå något av en besvikelse. I andra DC-baserade tv-serier har man som bekant gjort obskyra referenser till något av en paradgren.

Sedan bör det väl erkännas att vi troligen är ett fåtal som skruvar på oss för att demonen Etrigan får stryka på foten. Men ändå kunde man önska att producenterna kunnat ta till sig den enkla visdomen att man inte behöver laga något som ej är trasigt. Lite i samma anda skapar ett par rollsättningar en del huvudbry. Men det är som slutkonsument inte mycket att göra åt.

En annan invändning är att det visuella överdåd som serien präglas av inte klarat transporten till tv. Förvånande med tanke på den ofta upprepade frasen att endast fantasin sätter gränser för samtida animationsteknik.

 

 

Till det bör väl tilläggas “och budgeten”, vilket troligen förklarar att de myllrande helvetesvyerna i några av seriens starkaste nummer här framstår mest som en lerig moshpit hämtad från Woodstock ‘94. Plus en del annat som faller platt.

Lyckligtvis kompenseras invändningarna till viss del av att man emellanåt är väldigt framgångsrik vad det gäller att få till den känslomässiga träffen hos de bästa scenerna från originalet. Detta tack vare en genomgående bra skådespelarensemble som några lapsus till trots ger The Sandman i rörlig form den gothgravitas man önskar sig. Lik serien fast lite sämre ligger nära till hands gällande slutomdöme. 

 

THE SANDMAN

 FANTASY/SKRÄCK

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Netflix

Längd: 37 - 54 min

Betyg: 6

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår