filmrecension

SAMARITAN

Baserad på en relativt obskyr serie från Mythos Comics är Samaritan ett småbisarrt bidrag till superhjältegenren.

Annons:

 

 SENTIMENTALT OCH VÅLDSAMT

Granite City är på gränsen till kollaps. En ekonomi körd i botten gör att offentliga institutioner och service inte fungerar. Korruption och misär breder ut sig vilket de kriminella elementen givetvis vet att utnyttja. Med pseudorevolutionär retorik driver de på folk som i svårartat anakronistiska scener ses kånka iväg tjockteveapparater i 14-tumsklassen från butiker när lite kravall med inslag av smash and grab stundar.

Tjugo år tidigare ägde en monumental strid mellan två bröder med superkrafter rum i staden. Ingen av dem tog sig levande från explosionen som avslutade bataljen. Eller?
Spekulationer har florerat och böcker skrivits som hävdar att Samaritan, den snällare av de två, fortfarande lever i staden under hemlig identitet.

 

 

En av de som håller ögonen öppna är trettonåringen Sam Cleary (Javon ”Wanna” Walton). Den senaste misstänkte är sopgubben Joe (Sylvester Stallone) i huset mittemot. Brodern på andra sidan lagen har givetvis också sina fans. För dem är Nemesis en kraftsymbol i kampen mot enprocentarna.

Regisserad av Julius Avery (Overlord) och baserad på en relativt obskyr serie från Mythos Comics är Samaritan ett småbisarrt bidrag till superhjältegenren. Tilltalet är i ansiktshöjd med huvudpersonen men filmen så pass våldsam att den med råge lever upp till sin PG-13/11-årsgräns. En klar referenspunkt är Robocop, bland annat skymtar ett arkadkabinett förbi i bakgrunden av skurkarnas chop shop.

Här får vi förvisso inte samma salta och skärpta satir. Eller för den delen några smältande män som exploderar över vindrutan på en skåpbil. Men väl folk som knäcks, skjuts och får granater intryckta i buken. Säkerligen vill man i lika hög grad spela till gamla Sly-fans och då får det banne mig göra lite ont på fulingarna och fyras av en käck oneliner till dödsmisshandeln.

Stallone gör ett helt okej jobb med ett lite träigt och måttligt sammanhållet manus. Det är svårt att inte se en metanivå i rollsättningen. En man som byggt en karriär på ett enormt (om än fiktivt) våldskapital och nu tar en funderare över vilka ideal han lämnar till nästa generation. Gott så även om det enda som egentligen förvånar med filmen är att den saknar en i sammanhanget obligatorisk post credits stinger

 

 

SAMARITAN

ACTION/SCI FI

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Prime Video

Längd: 102 min

Betyg: 5

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår