Film

Mansfield 66/67

Huvudlöst slut för ikonisk Hollywood-pinuppa

 

Bystdrottningen, Playboybruden, sexsymbolen och fembarnsmamman Jayne Mansfield (1933-1967) fick en kort, men framgångsrik Hollywoodkarriär.

Flickan rår inte för det (1957), Buss på villovägar (1957) och För het att ta på (1960) gjorde henne till världens största filmstjärna. Jayne blev också berömd för att vara den första amerikanska Hollywoodstjärnan att visa sig naken på film (Promises, Promises 1963).

Under storhetstiden bodde hon i ett rosa palats på Sunset Blvd. i Los Angeles. Annars var hon mest upptagen med att vara en ikon.

Bilden av Jayne som korkad blondin var bara en image som hon skickligt spelade på. Hon var universitetsutbildad och hade ett IQ på 164. Redan när hon spelade teater i New York utnämnde Life Magazine henne till ”Broadways smartaste dummaste blondin”.

Jayne Mansfield försökte sig även på en karriär som sångerska. Det gick mindre bra. Hon uppträdde på Gröna Lund i Stockholm i maj 1967, bara en månad före sin död.
Expressen skrev: ”Damen lyckades inte träffa en ton rätt i de sånger hon framförde. Tillställningen var beklämmande. Visst skrattade vi som var publik, men det var ett beklämt, generat skratt.”

Dokumentären Mansfield 66/67 (VOD, dvd) skildrar de två sista åren av stjärnans liv. Det är en märklig historia full av knasiga rykten – som den om den påstådda romansen med satanisten Anton LaVey och fram till den bisarra bilolyckan där Jayne blev halshuggen, bara 34 år gammal.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår