filmrecension

CRIMES OF THE FUTURE på blu-ray

Med sin nya Crimes of the Future (2022) sluter Cronenberg en 53-årig cirkel.

 

David Cronenbergs två första långfilmer var Stereo (1969) och Crimes of the Future (1970). Båda är inspelade på högljudda Bolex-kameror och Cronenberg valde att lägga på en voiceover efteråt istället. Det ger filmerna redan märkliga handling än en mer udda känsla.

Stereo, som har undertiteln Tile 3B of a CAEE Educational Mosaic, är en dokumentation av experiment kring telepati och sexualitet på ett forskningsinstitut. Crimes of the Future handlar om en dermatolog som letar efter sin mentor i en postapokalyptisk värld där alla fertila kvinnor dött efter en kosmetikakatastrof.

Båda filmer innehåller klara kopplingar till den bodyhorror som Cronenberg senare skulle bli känd för och drivs av lekfullt utforskande SF-monologer.

Med sin nya Crimes of the Future (2022) sluter Cronenberg en 53-årig cirkel. Det här är inte en remake på 1970-års film, men det finns flera teman som delas. Det handlar om en framtid där evolution och teknik accelererat. Människokroppen har blivit en kanvas för konst och experiment, där nya organ och fusioner visas upp för publik.

Det är sitt kirurgiska tema till trots en ganska lågmäld film, en serie av samtal i olika udda miljöer. Kombinationen av något som är vackert fotat, elegant och eftertänksamt och samtidigt mycket våldsamt påminner om Crash.

På ett liknande sätt tar Crimes of the Future en teoretisk approach till något som är väldigt köttigt och brutalt.

Ett dialogdrivet drama står och faller med sitt manus och Cronenbergs hårda biotekniska SF håller måttet mer än väl. Cronenberg har alltid varit duktig på detta, som i sin adaption av Don DeLillos roman Cosmopolis. Cyberkapitalet och de makroekonomiska teorierna om industrier och marknaders uppgång och fall är nu utbytta mot mer existentiella tankar om människans kroppsliga framtid.

Men i dessa jämförelser står det också klart att Crimes of the Future inte är något nytt i en Cronenbergsk kanon. Det känns mer som ett bokslut av en regissör som snart fyller 80 år. Som en kanske sista gest till oss trogna fans är det dock allt vad man kunnat önska sig. 

 

CRIMES OF THE FUTURE

SCIENCE FICTION

Producerad: 2022

Format: BD 16:9 HD, DTS-HD MA

Utgivare: Blu-ray import

Längd: 107 min.

Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår