filmrecension

WENDELL & WILD

Stop-motionmästaren är äntligen tillbaka. Den här måste du se!

 

STOP-MOTIONMÄSTAREN ÄR TILLBAKA! 

Det är något mycket speciellt med stop-motion animation. En särskild sorts filmmagi uppstår genom den enormt tid- och finesskrävande process som för en lekman verkar bestå i att man flyttar runt fantastiska artikulerade dockor någon millimeter i taget medan månaderna och åren går. Vilket leder till att även flitiga regissörer inom detta speciella gebit har relativt korta filmografier.

 

 

Henry Selick har exempelvis gjort fem långfilmer sedan genombrottet med julklassikern The Nightmare Before Christmas 1993. Men när man håller en så pass hög stilnivå är det dock väl värt väntan. Den upprätthåller Selick med råge i Wendell & Wild, hans första långfilm sedan Oscarnominerade Coraline från 2009.

Berättelsen om den unga och arga tjejen Kat (Lyric Ross) är baserad på en opublicerad bok av Selick och Clay McLeod Chapman, med manus av Selick och Jordan Peele (som också producerar och är röstskådespelare i filmen).

Efter att föräldrarna dött i en bilolycka Kat gett sig själv skulden för åkte hon in i karusellen med fosterhem och ungdomsvårdsanstalt. Nu ska Kat få en ny chans på den katolska flickskolan i Rust Bank.

Sedan hon lämnade hemstaden för fem år sedan har den blivit ett spöke av sitt forna jag. Detta genom de omilda försorgerna från privatfängelseföretaget Klax Korp som är beredda att gå över lik för att få bygga sin nästa inkomstbringande anläggning på stadens ruiner. Mellan rovkapitalisterna och den totala framgången står snart bara en spillra av lokala aktivister, Kat och titelns demonbröder med en högst egen agenda och en magisk tub med hårkräm.

Selick ger oss extra allt av det som gjorde att man en gång förälskade sig i hans unika filmkonst. Fantastisk figurdesign, makaber humor och givetvis helt magisk animation. Här tillåter han sig verkligen ta ut svängarna.

Det är inte utan att man spärrar upp ögonen i förvåning när vi i en inledande sekvens får följa fördömda själar på en hiskelig resa genom Buffalo Belzers (Ving Rhames) kropp tills de kommer ut den “naturliga” vägen. Jisses!

Huruvida den tydligare politiska agendan på sikt kommer ligga Wendell & Wild i fatet eller bara bidra till potentiell klassikerstatus får framtiden utvisa. Till dess kan vi konstatera att jag älskar detta och känner mig fullkomligt bortskämd som de senaste månaderna fått uppleva såväl Phil Tippetts Mad God som Guillermo del Toro’s Pinocchio och Henry Selicks sedan länge emotsedda återkomst. 

 

WENDELL & WILD

ANIMATION/SKRÄCK/KOMEDI

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Netflix

Längd: 105 min.

Betyg: 9

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår