filmrecension

En liten bokhandel i Paris

Kärlek, böcker och sagoskimrande surrealism i en underbar film på Bio.

Annons:

Vincenzo (Sergio Castellito) är en ensamstående, medelålders italienare som driver en liten kvartersbokhandel i Paris. Han bor på ovanvåningen med sin rullstolsburna dotter Albertine (Matilda De Angelis) som efter en traumatisk olycka vägrar prata och aldrig lämnar lägenheten.

Bokhandeln tilldrar sig en ström av dagliga besökare; från läkaren och sköterskan som pysslar om Albertine till den lokala prästen, den napolitanske kaféägaren tvärs över gatan och en äldre kleptoman.

När den unga, charmiga och impulsiva skådespelerskan Yolande (Bérénice Bejo) en dag störtar in i bokhandeln på jakt efter sin bortsprungna hund och kärleken plötsligt börjar spira förändras den sorgsne Vincenzos tillvaro dramatiskt.

Storyn är baserad på det sista manuset den legendariske Ettore Scolas (Vi som älskade varann så mycket) skrev och som han efterlämnade när han gick bort 2016. Vännen och kollegan Sergio Castellito har som regissör förvaltat arvet med glimten i ögat och ett stort, bultande hjärta i en sagoskimrande teatralisk skröna, ställd mot en drömlikt surrealistisk Fellini-fond.

En liten bokhandel i Paris (bio) är en säregen och känsloladdad pärla som spritter av Scolas karakteristiska liv, lust och melankoliska magi. En underbar film som träffar som ett spjut i hjärtat - knasigt, rörande och tankeväckande vackert. Årets hittills mest hjärtevärmande feel good-upplevelse.

Betyg 8/10

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår