filmrecension Hemmabio #3 2023

NOPE

Manusförfattaren och regissören bakom finfina Get Out och Us skapar en ny skräckberättelse som får det att gunga under fötterna. En utmärkt Fredagsrysare!

Annons:

 

HÅLL BLICKEN MOT SKYN

Manusförfattaren och regissören Jordan Peele (Get Out, Us) lyckas återigen skapa en skräckberättelse som får det att gunga under fötterna och himlen att se mer hotfull ut.

I Nope möter vi stallmästaren och stuntmannen OJ (Daniel Kaluuya) som tillsammans med sin betydligt mer utåtriktade syster Em (Keke Palmer) är arvtagare till ranchen Haywood Horses sedan deras far dött i en märklig olycka. Någonting väldigt konstigt är på gång i himlen ovanför ranchen och de omaka syskonen är fast beslutna att ta reda på vad det är och potentiellt förstå vad som orsakade deras fars död.

Peele blandar in mängder av filmhistoria, Forteana, Hollywoodskrönor och annan popkultur och skapar en värld man känner igen sig i runt sina välskrivna huvudpersoner.

Utan att avslöja för mycket kan det sägas att han även lyckas med konststycket att visa sitt monster och ändå behålla känslan av att man inte riktigt vet vad fan det är man tittar på.

För ovanlighetens skull blir allting otäckare i dagsljus och full exponering. Det händer sannerligen inte ofta. Samma sak gäller den ingång han valt till sina ämnen, som här belyses på ett nytt vis.
Oavsett om det gäller teman som svarta erfarenheter, filmindustrin eller de övernaturliga inslagen. Jag håller det avsiktligt vagt och spoilerfritt här då Nope kommer bäst till sin rätt om man bara tar in allt utan förutfattade meningar.

Engagerande, skrämmande och snyggt filmskapande. 

 

NOPE

SCI FI/SKRÄCK

Producerad: 2022

Format: BD 2.20:1/1.78:1, Dolby Atmos

Utgivare: Universal

Längd:  131 minuter

 

Filmen 9

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial -

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår