filmrecension Hemmabio #4 2023

BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER

Black panther är död, länge leve Black Panther!

Annons:

Att man skulle skippa att följa upp en av Marvel Studios största filmer fanns rimligen inte ens på kartan. Men med tanke på Chadwick Bosemans tragiska frånfälle häromåret känns detta såklart ändå något overkligt. Om än inte oväntat.

Bosemans död skrivs in i historien genom att hans karaktär T’Challa/Black Panther drabbats av och dött i en ospecificerad dödlig sjukdom. Första delen av Black Panther: Wakanda Forever är en vackert iscensatt och känslosam hyllning till Boseman och hans rollfigur där hela ensemblen får tillfälle att skina.

Fokus flyttas därefter till T’Challas lillasyster Shuri och diskussioner om hon ska ta upp manteln eller om rollen som Black Panther, Wakandas beskyddare, ska vila med den fallne hjälten.

Parallellt bubblar bokstavligt talat ett nytt hot upp till ytan. Det legendomspunna Atlantis stöps förtjänstfullt om i Mesoamerikansk skrud när vi introduceras till Namor (Tenoch Huerta Mejía) och hans kungarike under vattnet. Så här långt skiner filmen. Starka känslor, action och en visuell storslagenhet.

När fler nya figurer (inför framtida spin-offs) och en minst skakigt underbyggd konflikt mellan Atlantis och Wakanda adderas till intrigbygget börjar allt tyvärr upplevas som splittrat och överlastat.

Vid det här laget är Marvel Studios skickliga på att snyggt transponera förlagets figurer från seriesidorna till vita duken. Tyvärr bejakar man också problemet som åtskilliga av tidningarna dras med: man kan inte komma på något bättre för karaktärerna att göra än fajtas.

Så när den stora bataljen vi känner så väl igen från flertalet andra Marvelfilmer till slut rullar över en blir man mer trött än engagerad. Trist.

Helt okej bonusmaterial med dokumentärer, gag reel, bortklippta scener och kommentarspår. Ljud och bild håller som väntat krispigt hög klass. 

BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER

ACTION/SCI FI

Producerad: 2022

Format: Format: 4K UHD/BD 2.39:1, 7.1.4 Dolby Atmos/ 7.1 DTS-HD MA 5.1

Utgivare: SF Studios

Längd: 161 min

 

Filmen 5

Bilden 9

Ljudet 9

Extramaterial 7 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår