filmrecension tv-serier

A GIRL AND AN ASTRONAUT

Gripande och fantasieggande triangeldrama som berör.

Annons:

 

2022 blir piloterna och bästa vännerna Niko (Jedrzej Hycnar) och Bogdan (Andrzej Chyra) uttagna till ett privat polskt-ryskt experiment-rymdprogram. De träffar också Marta (Magdalena Cielecka), en dj hemkommen från London och rumskompis med Nikos syster. Niko och Bogdan blir båda förälskade i Marta som har svårt att välja mellan dem.

Men ödet griper in.

Niko blir utvald som astronaut och skickas ut i rymden på ett solouppdrag, men omkommer när hans rymdfarkost sägs ha exploderat. Det är i alla fall den officiella förklaringen världen får.

2053 är Bogdan och Marta gifta. De har en vuxen dotter och äktenskapet gnisslar i fogarna. Chocken blir förstås stor när Nikos farkost plötsligt landar på jorden. Niko själv är oskadd och har till myndigheternas förvåning inte åldrats en dag på trettio år.

Det är en fantasieggande, gripande och mycket välgjord polsk miniserie med subtila blinkningar till både Apornas planet och Top Gun om man så vill. Kärlek, drama och spionspänning i lyckad harmoni.

Miljöer och scenografi imponerar genomgående. Skådespeleriet håller också fint, även om storyn har en del småmärkliga luckor, inte minst när handlingen utspelas i det framtida Warsawa. Men framtidsvisionen är cool, fantasifull och snygg.

Jag funderar på om det här kanske hade fungerat ännu bättre som en tvåtimmars film än som miniserie. Man tappar lite i tempo och intensitet emellanåt. Det känns som om vissa delar är mer utfyllnad och då går serien lite på tomgång.

Men det är egentligen bara petitesser.

Det är en underhållande och gripande serie som berör, väl värd att se och engagera sig i. Bra också att påminnas om att det inte är bara britter och amerikaner som kan göra känsloladdade och påkostade, storslagna Sci Fi-dramer. 

 

A GIRL AND AN ASTRONAUT

SCI FI/DRAMA

Producerad: 2023

Format: SVOD

Utgivare: Netflix

Längd: 6 x ca 50 minuter

Betyg: 7

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår