Film

Class of 1984

Musikläraren Andy (Perry King) gör misstaget att ta jobb som vikarie på ökända Lincoln High där hot, knark, våld och trakasserier är vardagsmat.

Annons:

 

Musikläraren Andy (Perry King) gör misstaget att ta jobb som vikarie på ökända Lincoln High där hot, knark, våld och trakasserier är vardagsmat.
Skolans mest fruktade gäng leds av Stegman (Timothy Van Patten) som styr med järnhand.

När biologiläraren Corrigan (Roddy McDowall) upptäcker att hans labbdjur slaktats flippar han ut och börjar undervisa tonåringarna under pistolhot. Det slutar förstås inte väl.
Andy konfronterar också Stegman och hans anhang som då vänder sig mot honom med blodiga påföljder.

Provokativa Class of 1984 (1982) var en stor favorit på 80-talet och en omedelbar klassiker i ”Revenge-genren”. Jag såg den flera gånger på bio i Köpenhamn där förortskidsen orsakade ”fis og ballade” på helgkvällarna. (Uppföljarna, Class of 1999 (1990) och Class of 1999: The Substitute (1994) kan man hoppa över.)

Regissören Mark L. Lester (Commando) har sagt att storyn är inspirerad av verkliga händelser. Filmen blev kontroversiell och totalförbjöds på flera håll runt om i världen för sina våldsscener. Bland annat en våldtäkt och en scen där en gängmedlem får sin arm kapad i en bandsåg.

När filmen gick upp på svenska biografer 1984 var den klippt med nästan tre och en halv minut. (I England saxades över fyra minuter och förbjöds på video. Filmen släpptes oklippt på dvd först 2005. I Finland blev den totalförbjuden för bio, även i nedklippt skick, och släpptes ocensurerad på dvd 2006.)

Den version som kallas oklippt är dock kortad med 17 sekunder. Det är samma version som fick biopremiär i USA och som Lester kallar sin ”Director´s Cut”. Jag hittade en dansk dvd-utgåva (Årgang ´84) från 2006 och den ser ut som jag minns filmen från Köpenhamns biografer.

Trivia: I filmen syns en ung Michael J. Fox som elev på skolan. Men då hade han ännu inte lagt till initialen ”J” i sitt namn. Ledmotivet skrevs och sjungs av skräckrockaren Alice Cooper. Resten av filmmusiken är gjord av Lalo Schifrin (Enter the Dragon, Dirty Harry).

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår