filmrecension Hemmabio #4 2023

THE WOMAN KING

Pampig kvinnokraft på Blu-ray.

Annons:

 

PAMPIG KVINNOKRAFT

Historien om medlemmarna av Agoije, den kvinnliga armé som placerat det västafrikanska kungariket Dahomey på kartan, är något av ett drömprojekt för huvudrollsinnehavaren Viola Davis (även producent), manusförfattarna Maria Bello, Dana Stevens och regissören Gina Prince-Bythewood.

Det är lätt att förstå. Baserad på fram till helt nyligen dold kunskap om systerskap och ett av de få ställen i världen där kvinnor togs på allvar och hade status utöver det vanliga under 1800-talet.
Att man sedan valt att vinkla The Woman King på ett sådant sätt att Agoije och Dahomey landar aningen mer på rätt sida av historien har lett till en del kritik.

Här framställer man krigarkvinnorna som slaverimotståndare och instrumentala i att denna barbariska praktik övergavs. I själva verket var gruppen ansvariga för många räder mot angränsande riken.

Utöver att sälja folk till europeiska slavhandlare så ägnade man sig åt omfattande människooffer i samband med årliga religiösa högtider. Men kan man å andra sidan säga att exempelvis Braveheart och Gladiator kännetecknas av sin historiska ackuratess?
I bästa fall får filmerna folk att plocka upp en bok och informera sig om hur saken låg till enligt vad vi vet nu. De är hjälteberättelser gjorda för att inspirera.

Som sådan fungerar The Woman King helt okej. Just hur filmen är tänkt att peppa unga tjejer, framförallt de med mörkare hudfärg, utgör refrängen för mycket av skivans rikhaltiga extramaterial. 

 

THE WOMAN KING

 ACTION/DRAMA/HISTORIA

Producerad: 2022

Format: BD 2.40:1, DTS-HD MA 5.1

Utgivare: SF Studios

Längd: 135 min

 

Filmen 6

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 7

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår