filmrecension

VIKINGAVARGEN

Godkänt för norges första varulvsfilm

 

Det börjar under vikingatågen för 1 000 år sedan.

I en kort prolog störtar ett gäng nordmän in i ett kloster. Trots munkarnas vädjan bryter sig bärsärkarna in i ett låst källarvalv och tar med sig en ”ohelig” vargunge hem till Norge.

Sedan hoppar handlingen till nutid.

Till Nybo, en trist håla i norska Telemark. Här bor den svenska polisen Liv (Liv Mjönes) med sin sambo och två barn från ett tidigare äktenskap.
En kväll smiter den struliga tonårsdottern Thale (Elli Rhiannon Müller Osborne) ut för att träffa kompisar som festar vid en sjö.

Här blir hon vittne till hur en mystisk best attackerar Elin (Silje Øksland Krohne) och drar in henne i skogen. Elin hittas senare brutalt lemlästad.
Thale klarar sig undan odjuret, men blir riven under uppståndelsen.
När det blir fullmåne nästa gång börjar Thale känna sig konstig.

En excentrisk, enarmad gammal varulvsjägare dyker upp och försöker övertyga Liv om att de har fått en varulv på halsen. Han blir förstås avfärdad ända tills de inser att han har rätt. Men silverkulorna han ger Liv är ett modernt påhitt.
Det finns inget i den fornnordiska mytologin som säger att bara silver kan döda ”Fenrisulven”. Det var manusförfattaren Curt Siodmak som hittade på det till klassiska Varulven (1941).

Serietecknaren Stig Svendsen (manus och regi) får godkänt för vad som kallats Norges första varulvsfilm, även om det är rätt generiskt och väldigt förutsägbart. Något nytt tillförs inte genren. (Då är danska När dyrene drømmer, 2017, betydligt mer originell.)

Vargen är förstås datoranimerad och övertygar inte heller. Men den enda förvandlingsscenen är hygglig och ganska snyggt gjord. De karga miljöerna är stämningsfulla och utnyttjas också fint.

Men tyvärr blir det aldrig riktigt spännande.

Man hade vunnit mycket på att skruva upp tempot ett par snäpp. Slutet känns också märkligt. Betyder det att man lämnar öppet för en uppföljare?

Men jag lyfter ändå på hatten för norrmännen som fortsätter att göra genrefilm. Till skillnad från svensk film vågar man bryta ny mark och utmana publiken med något nytt. 

 

 

VIKINGAVARGEN

DRAMA/SKRÄCK

Producerad: 2022

Format: SVOD

Utgivare: Netflix

Längd: 97 minuter

Betyg: 5

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår