filmrecension

BEAST

Här gäller det att skydda familjen mot stäppens blodtörstiga härskare.

Annons:

 

FAJTAS FÖR FAMILJEN 

Ibland får man kämpa med sina fördomar. Jag hade nog en ganska klar bild av vad som väntade redan när jag tog en första titt på fodralet till Blu-ray-utgåvan av Beast, där Idris Elba (The Wire, Prometheus, Avengers, etc.) står sönderriven och blodig med nedåtvänd alfahanneblick och pustar ut efter en fight med den onda varelsen som förmodligen fortfarande lurar i buskaget.

Här gäller det att skydda familjen mot stäppens blodtörstiga härskare, tänker jag och förstärker mina misstankar med en snabbtitt på de infällda småbilderna på baksidan.
En på öga-mot-öga-närkampen med pappa Mufasa, och två på den stackars familjen som mot sin vilja hålls som gisslan i djungeljeepen, av djungelns djävul nummer ett. Ja, ungefär så långt kom jag av att bara titta på fodralet.

Men mitt uppdrag var att helt utan fördomar titta på filmen, så jag skakade på kroppen några gånger innan jag lade in filmen i Blu-ray-spelaren och tryckte PLAY.
Berättelsen tar sin början i att ett gäng tungt beväpnade ljusskygga tjuvjägare drar iväg med sin rostiga pickup ut på savannen, samtidigt som framgångsrike Doktor Nate Samuels och hans två bortskämda tonårsdöttrar sätter sig i sportplanet för att besöka den nyligen avlidna mammans gamla hemtrakter i Sydafrika.

Redan här kommer mina fördomar på skam, mycket tack vare det ihärdiga eviga tonårstjattret mellan de två döttrarna. De missar helt att ”uppleva” den intagande naturen, och är istället helt upptagna med sina mobilskärmar och uppblåsta självbilder.
De tar obekvämt stor plats, vilket känns som helt rätt grepp av manusförfattaren.

Men tillbaka till äventyret, antar jag. Tjuvjakt är ett allvarligt pågående problem, och när pappa Mufasa förlorar ett antal familjemedlemmar känner raseriet inga gränser.
Förblindad av sorg och ursinne fattar han beslutet att hämnas, öga för öga, tand för tand. Inte bara på tjuvjägarna, utan – med viss rätt ändå – på alla synliga representanter för mänskligheten. Doktor Nate rycker till undsättning. Och…

…så berättar jag inget mer om händelseförloppet, utan väljer istället att hurra för det strålande soundtracket av Steven Price (Gravity, Baby Driver, m fl), som tonsätter varenda transportsträcka med tunga afrikanska rytmer och själfulla kör- och sångpassager. Det syr ihop filmen, och det är till de passagerna jag återvänder flera gånger efter att ha sett filmen i sin helhet.
Ja, tjuvjägarna är dumma, och pappa doktorn är ju jättesnäll innerst inne. Världens bästa pappa. Dumma lejonet. Ja, du förstår…

 

BEAST

ACTION/DRAMA

Producerad: 2022

Format: BD 2,39:1, DTS-HD 7.1

Utgivare: Universal

Längd: 92 min

 

Filmen 6

Bilden 8

Ljudet 9

Extra 2

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår