tv-serier

THE DIPLOMAT

Ingenting är som det ser ut inom internationella relationer och The Diplomat leder snabbt in på komplicerade beroendeförhållanden, kremlologi och partipolitiska utspel.

Annons:

 

ELEGANT SVALKA & SVETTIGT KAOS

Den politiska dramaserien var länge förknippad med brittisk television och serier som Yes, minister och House of Cards (BBC:s original).
Sedan kom The West Wing. Serien blev så framgångsrik att den dödade all konkurrens för ett tag, men idag fungerar den mer som inspiration för strömningsjättarna.

Att Netflix har tittat på Sorkins kreation när man gjorde The Diplomat är uppenbart. Keri Russell (The Americans) gör huvudrollen som en karriärdiplomat som plötsligt blir placerad som amerikansk ambassadör i London.
I samma veva attackeras ett brittiskt hangarfartyg i Persiska viken och en populistisk statsminister kräver hämnd.

 

 

Ingenting är som det ser ut inom internationella relationer och The Diplomat leder snabbt in på komplicerade beroendeförhållanden, kremlologi och partipolitiska utspel.
Det är ett uppskruvat tempo och plötsliga händelseutvecklingar, till den grad att det tidvis känns lite ansträngt.

Tack och lov har man en stark rollista med Rufus Sewell, Rory Kinnear, T''Nia Miller och Michael McKean som håller för trycket. Men min gräns har någonstans passerats när varenda större karaktär inte bara har mycket på jobbet, utan också privata problem av olika slag.

Därmed inte sagt att den politiska skildringen skulle sakna intresse. Här finns en hel del att gräva i, som det amerikanska storebroderskomplexet visavi Storbritannien, iskyla och pragmatism i relationen till Moskva och den sköra alliansen mellan Downing Street och Élyséepalatset.

 

 

The Diplomat gör en stor sak av att Russell är gift med en legend inom diplomatkåren (Sewell) som kan spelets regler bättre än någon och har ett stort eget kontaktnät.
Kanske är serien som bäst i en skildring av hur effektivt ett dylikt power couple kan ta sig an ett problem från olika vinklar samtidigt, sina inre slitningar till trots.

Stämningen är också trevlig, med ett manus som tillåter sig en nivå av komplexitet i såväl dialog som handling. Netflix vet att de spelar för en viss sorts publik här, som förväntar sig att bli betraktade som intelligenta och insatta.

Sedan är karaktärerna väl behäftade med alla betänkliga personliga svagheter, men det blir väl roligare att skruva allt till 11 på det viset. The Diplomat flirtar skamlöst med en cliffhanger i sista avsnittet och det ska bli kul att se vart detta tar vägen.

 

THE DIPLOMAT

DRAMA

Producerad: 2023

Format: 16:9, Dolby Stereo

Utgivare: Netflix

Längd: 400 minuter (8 avsnitt)

Betyg: 7

Netflix Keri Russel i The Diplomat

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår