filmrecension

X - DELIKAT SKRÄCKKARAMELL

West sätter stämningen direkt i en hyllning till 70-talets slashergenre.

Annons:

 

Efter de utmärkta The House of the Devil och The Inkeepers har Ti West legat lågt inom skräcken i ett årtionde. Återkomsten i X var därför efterlängtad, om än förknippad med viss oro.

Det visar sig vara onödigt tvivel. West sätter stämningen direkt i en hyllning till 70-talets slashergenre. En avlägsen bondgård, en grupp unga människor, ett ansikte som kan anas högt uppe i ett fönster. Sedan faller natten.

Vore detta bara en rad referenser till Texas Chainsaw Massacre och Psycho med flera filmer skulle det fortfarande vara underhållande, men inte alls lika bra. West lyckas dock med några korta scener teckna en bakgrund åt ondskan som har en oväntat gripande kvalitet.
På samma sätt kan han växla i stunden från det blodigaste av mord till något som är rent utav ömsint i all sin arbsurditet.

Eftersom filmen handlar om en filminspelning får metainslagen en naturlig referensram. West bygger ut detta till att låta såväl filmen i filmen som mördaren Pearls idéer om sig själv få egna drömska kvaliteter, som utforskas i små utvikningar.
Allt gifter sig till en alldeles utmärkt helhet.

X är ytterligare en fjäder i hatten för Ti West, som känns mer inspirerad än någonsin i sin skräckestetik. 

 

X

SKRÄCK

Producerad: 2022

Format: VOD 16:9 HD, DTS-HD

Utgivare: Scanbox

Längd: 106 min.

Betyg: 8

 


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår