filmrecension

VÄRLDENS VÄRSTA MÄNNISKA

Känslosamt och gripande om kärlek, tvivel och livsval

Annons:

 

Livet är som Hans Alfredson en gång beskrev det – ”tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något.”

Den insikten har Julie (suveränt gestaltad av Renate Reinsve) också kommit till. Hon fyller snart 30 och är väl precis som de flesta människor, lite obeslutsam, osäker och vilsen. Hon försöker hitta sig själv, sin plats i världen och klura ut vad hon vill göra med sitt liv.

Men Julie kan inte släppa tanken på att gräset alltid verkar vara grönare (och mer intressant) på andra sidan. Hon hoppar av läkarlinjen och börjar plugga till psykolog, men upptäcker att det inte alls är vad hon vill ägna sig åt.

Julie sadlar om till fotograf, men snart jobbar hon i en bokhandel istället med rastlösheten och villrådigheten fortfarande intakt.

Julie blir inte kvitt den gnagande oroskänslan av att hon bara spelar en biroll i sitt eget liv och aldrig tycks kunna fullfölja något som hon påbörjar.

Lika ambivalent är Julies kärleksliv.

Förhållanden avlöser varandra, men hon hittar inte riktigt rätt. Kanske blir det annorlunda med Aksel (Anders Danielsen Lie) tänker Julie och flyttar ihop med den 15 år äldre serietecknaren. Men åldersskillnaden gör sig snart påmind om att de två befinner sig i olika stadier i livet. Aksel vill ha barn och familj. Julie är inte riktigt där än.

En kväll smiter hon från ett release-mingel för Aksels senaste seriealbum och på väg hem gate-kraschar hon en fest på stan. Här träffar hon Eijvind (Herbert Nordrum).

Det slår gnistor om dem. Men han är också sambo och båda är överens om att de inte ska vara otrogna. De skiljs åt i gryningen utan att veta mer om varandra än förnamnet. Sedan griper ödet in och vänder upp och ned på Julies liv – igen.

Det här är den avslutande delen av Joachim Triers Oslo-trilogi (efter Reprise, 2006, och Oslo, 31 augusti, 2011). Filmens berättarröst känns lite malplacerad och onödig. Men annars är detta en fin berättelse om att göra sina livsval och försöka hantera konsekvenserna av de valen.

En smart, gripande och drabbande film som de flesta kan relatera till. Det är stora känslor som berör, skickligt regisserat av Trier (som också skrivit manus tillsammans med Eskil Vogt).

Det är inte svårt att förstå varför filmen blev Oscarsnominerad för Bästa originalmanus och Bästa utländska film (2022). Men det är förstås skådisarna som ger berättelsen liv, själ och hjärta.
Renate Reinsve belönades välförtjänt med en Guldpalm i Cannes för sin insats, men alla i rollistan lyser med starka och mycket övertygande roller.

En känsloladdad upplevelse som gör avtryck och som man bär med sig. 

 

VÄRLDENS VÄRSTA MÄNNISKA

DRAMA

Producerad: 2021

Format: SVOD

Utgivare: Netflix

Längd: 128 minuter

 Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår