filmrecension

BATMAN: THE DOOM THAT CAME TO GOTHAM

Superhjältar möter lovecraftianska hemskheter

Annons:

 

 SUPERHJÄLTAR MÖTER LOVECRAFTIANSKA HEMSKHETER

Den senaste animerade filmen från DC är baserad på en klar favorit i DC:s utgivning. Den publicerades ursprungligen på underetiketten Elseworlds, där välkända figurer placeras i oväntade situationer.

Jag kunde knappt tro mina ögon när första delen (av tre) kom ut i november 2000. Ett kraftigt H. P. Lovecraft-inspirerat manus av ingen mindre än Mike Mignola, mest känd för att ha skapat Hellboy. Titeln är en blinkning till novellen “The Doom That Came to Sarnath”. För teckningarna stod den ofta lysande groteske Troy Nixey.

En steampunkig version av Batman-mytologin placerar Bruce Wayne i 1920-talet. När vi i filmen möter honom under en expedition till Arktis är han redan etablerad äventyrare med en trio unga skyddslingar.

I likhet med åtskilliga figurer vi stöter på under äventyrets gång är de analoger till olika hjältar och skurkar kända från andra Batman-serier. Tempot är föredömligt högt och longörerna få. Det dröjer inte många minuter innan den Lovecraftianska skräcken introduceras och sedan släpper berättelsen inte taget förrän den apokalyptiska finalen är ett faktum.

Vare sig man gillar Batman eller Lovecraft kommer man garanterat ha kul med denna spännande och referenstryfferade animationsfest. Stilen börjar ganska traditionellt men utvecklas till riktigt vrickad karaktärs- och monsterdesign.

Mina associationer går till animéer som Devil Man och Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre. Allt är riktigt väl genomfört även på miljösidan. Enstaka rutor med ett dimhöljt Gotham är så snygga att de skulle kunna tryckas som affischer.

Extramaterialet djupdyker i stil och inspirationskällor med dokumentärer och kommentarspår. Ur gömmorna har man också grävt fram ett par avsnitt från Batman: The Animated Series där folk/demoner som är med i Batman: The Doom That Came to Gotham figurerar. Sammantaget är denna BD-utgåva ett givet köp.

 

BATMAN: THE DOOM THAT CAME TO GOTHAM

ANIMATION/SKRÄCK/ÄVENTYR

Producerad: 2023

Format: BD 1.78:1, DTS-HD MA 5.1, DD 5.1

Utgivare: Warner Bros.

Längd: 90 minuter

 

Filmen 8

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 8

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår