filmrecension

JACK RYAN SÄSONG 4

Maxad final, kanske inte tidernas mest fascinerande manus men det är spännande och tempot är det inget fel på.

Annons:

 

MAXAD FINAL

I min anmälan av förra säsongen (dök upp så sent som december 2022 och recenserades i årets första nummer) efterlyste jag ett större karaktärsfokus. Trevligt när upphovspersonerna är på samma våglängd. Det är nämligen precis vad som inleder fjärde och avslutande serien.

Här blir det såväl romantisk middag hemmavid med Jack Ryan (John Krasinski) och återvändande kärestan Cathy Mueller (Abbie Cornish), aningen mer ansträngd dito för James Greer (Wendell Pierce) och familjen han försöker lappa ihop samt diverse karriärmanövrerande för Betty Gabriels Elizabeth Wright.

Till och med den jovialiske krigaren Mike November (Michael Kelly) verkar ha hittat några att hänga med: ett gubbgäng på ett turkiskt bad vid en okänd ort.

Klart att huvudpersonerna förtjänar lite vila efter att med nöd och näppe ha avvärjt ett fullskaligt kärnvapenkrig. Den blir dock kortvarig. Givetvis dyker det upp nya hot i form av en ohelig allians mellan asiatiska triaderna, mexikanska karteller och vapensmugglare med direktkopplingar till CIA-ledda operationer.

Att oegentligheter gjorda i CIA:s namn beror på enskilda rötägg snarare än inbyggda systemfel/rutten ideologi kan man såklart ha åsikter om. Detta är helt enkelt “dad-fantasy” som ger en idealiserad bild av komplexa frågor och Ryan en rättrådig hjälte som försvarar demokratiska kärnvärden. Ibland med vapen i hand.

En ny figur är Domingo Chavez (Michael Peña). Hämtad från Tom Clancys böcker om Rainbow Six så saluförs han som CIA:s troligen dödligaste agent någonsin. Peña gör ett okej jobb med en ganska kryptisk roll. Chavez håller antingen käft eller skjuter. Fungerar.

Intrigen är paranoid, måttligt snårig och pendlar snyggt mellan trubbel på hemmafronten, många scener i senaten blir det, och action på diverse exotiska platser. Inte tidernas mest fascinerande manus men det är spännande och tempot är det inget fel på.

Man landar tryggt någonstans mellan det innovativa och det alltigenom hemtama. Högkvalitativ hängteve helt enkelt med sköna snubbar som skjuter osköna snubbar och räddar västvärlden från yttre hot och alltför tyngande självrannsakan. 

 

JACK RYAN SÄSONG 4

 

ACTION/THRILLER

Producerad: 2023

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Amazon Prime

Längd: Ca 50 min/avsnitt

Betyg 7

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår