filmrecension tv-serier Hemmabio #9 2023

SECRET INVASION

Skruller, skruller överallt!.

Annons:

 

SKRULLER, SKRULLER ÖVERALLT!

I Marvels bidrag till årets agenttrend ligger fokus på Samuel L. Jacksons Nick Fury. Vi får några få gästspel av andra figurer som rör sig i skuggorna. Men i stort är detta Furys show.

Historien knyter främst an till Captain Marvel. Rikliga introduktioner gör dock att det säkerligen fungerar att helt enkelt hoppa direkt på serien utan att ha sett filmen.

Hur som helst, Captain Marvel introducerade oss till intergalaktiska flyktingar i form av hamnskiftande filurer som kallas Skruller. Att kunna anta utseende och egenskaper hos vem som helst är såklart en avsevärd tillgång om man ägnar sig åt infiltration och annan ljusskygg verksamhet.

Fury har alltså sedan mitten på 90-talet använt sig av Skruller som sin egen hemliga privata underavdelning till S.H.I.E.L.D. Återkommande tillbakablickar ger oss exempel på alla goda intentioner som lett oss fram till den våldsamma situationen (tänk risk för kärnvapenkrig mellan Ryssland och USA) som är ett faktum i seriens nutid.

Löftet var att Skrullerna för lång och trogen tjänst skulle belönas med en ny hemplanet. Ett slut på diasporan. Men åren går och, som det brukar heta, livet, Thanos och The Blip kom emellan. Gissa om viss bitterhet förekommer inom vad som tidigare var de egna leden? Fury får navigera allt mer försåtlig terräng där tidigare vänner är fiender och vilka som går att lita på hela tiden är osäkert.

Secret Invasion är en ojämn upplevelse. Det blixtrar till i enskilda samtalsdueller mellan Fury och Delos (Ben Mendelsohn). Varje scen med Olivia Colmans jovialiskt hänsynslösa MI6-chef Sonya Falsworth är en ren njutning. Ett par actionsekvenser håller också riktigt hög klass.

Däremellan förekommer dock åtskilligt som får även en skapligt påläst och förlåtande tittare att klia sig i huvudet. Logiska luckor, känslomässiga scener som inte får tid att byggas upp och ett allmänt tunt manus.

Men om du längtat efter att få se Jackson med varierad framgång hantera en superagents ålderskris och fyra av repliker som “I’m Nick Fury. Even when I’m out, I’m in!” kommer det här säkert ändå vara värt spenderad tid. 

 

SECRET INVASION

ACTION/SCI FI

Producerad: 2023

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Disney +

Längd: 35 - 58 min

Betyg: 6

 


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår