filmrecension

Fungi

Underhållande svenskt dystopiäventyr med eftertanke

Annons:

 

I Fungi har ett dödligt svampvirus spridit sig över världen och utplånat 80 procent av befolkningen. (Svampviruset är förresten detsamma som HBO-serien The Last of Us kretsar kring och som faktiskt finns på riktigt.)

Vi möter en grupp överlevande som har förskansat sig i en bunker utanför Stockholm. Bland dem finns forskarna Vera (Lottie Johansson) och Kim (Annica Liljeblad) som försöker hitta ett botemedel som kan rädda mänskligheten. Här finns också ex-soldaten Gustav (Ove Valeskog) och hans dotter Leah (Estrid Gustafsson-Fjellheim).

Men en läcka i labbet tvingar gruppen att överge tryggheten och ge sig ut på farlig mark i hopp om att ta sig till en reservbunker. På vägen stöter de ihop med fientliga krafter från en annan grupp överlevare.

Bakom filmen står regissören och mångsysslaren Ove Valeskog (Mareld, 2019), författaren, regissören och biologiexperten Sofia Brattvall, Björn Engström som bland annat regisserat hyllade Tangent Room (2017) och skådespelerskan Lottie Johansson som tidigare setts i bland annat Drugdealer (2021).

Tillsammans har de skrivit manus, producerat och regisserat Fungi.  (Se intervjun i HB nr 6, 2022.)

Fungi är en vågad, men intressant och underhållande, spännande satsning.

Man kan bli lite orolig för att det ska spreta åt alla håll med fyra regissörer. Men som alltid när det gäller svensk genrefilm vill man ju så gärna att det ska bli bra. Då är det klart att man också blir lite färgad av de förhoppningarna redan innan man har sett filmen.

Därför blir jag förstås extra glad när jag kan säga att det här är riktigt bra.

Det är en snygg, fartfylld och välgjord film där vetenskap och naturlig balans ställs mot kortsiktigt tänkande i en kamp för mänsklighetens överlevnad. Även om det är en dystopi känns den skrämmande aktuell i den tid vi lever mitt uppe i nu med klimatförändringar, pandemi och annat som ingen väl hade trott att vi skulle tvingas utsättas för på riktigt. Jag kan också uppskatta att Fungi är en genrefilm som (precis som bioaktuella Avgrunden) vill vara mer än bara action, coola one-liners och specialeffekter.

Visst, det finns alltid en risk att man gräver lite för djupt i dramat och fokuserar aningen för mycket på relationer på bekostnad av allt det där som en publik förväntar sig av en genrefilm. Som i Fungi där man vill uppmuntra till tankar om ett gemensamt ansvar, arvet till kommande generationer och om mänsklighetens framtida plats i naturen. Men jag tycker att man har hittat en fin och väl fungerande balans. Här finns både båtjakter (inspirerade av James Camerons klassiska biljakt i Terminator 2 – Judgement Day), rafflande spänning och lite bunkerskräckkänsla. Några gamla klyschor måste man alltid ha med och de återanvänds med stil, känsla och finess i Fungi.

Intressant svensk genreunderhållning är vi inte bortskämda med. Så hatten av för det här modiga gänget som vågat – och lyckats – mixa klassiskt undergångsäventyr med eftertänksamt naturlistiskt relationsdrama.

 

Betyg 7

 

Fungi visas under Monsters of Filmfestivalen i Stockholm 13-22 oktober. Biopremiär den 3 november.

Filmen släpps på VoD i början av 2024. 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår