filmrecension

REPTILE

Stram, tät och suggestiv mordutredning på Netflix.

Annons:

 

STRAM, TÄT OCH SUGGESTIV MORDUTREDNING

Egentligen är problemet inget nytt.

Filmskapare har i alla tider kämpat för att berätta spännande, originella och oförutsägbara historier.

Och alla genrer ställs inför samma dilemma.

Men på något sätt har jag fått för mig att det är svårare för nya generationer. Känslan av att alla historier redan är berättade och att allt nytt bara är upprepningar, nytolkningar och plagiat av sådant som vi redan har sett många gånger förut är svår att skaka av sig.

Det gäller kanske främst skräck, men också kriminalgenren som blivit extremt populär igen på senare tid. Men även här känns det som om samma scenarion och samma typ av mordgåtor återanvänds, gång på gång i skiftande varianter. Ändå är många kriminalfilmer och serier rätt hyggliga.

Riktigt lika bra som musikvideoregissören Grant Singers långfilmsdebut – efter ett manus som han själv skrivit tillsammans med Benjamin Brewer och Benicio Del Toro – blir det dock sällan.

Det här är en ovanligt tät och välgjord thriller, full av överraskningar.

(Titeln syftar på ett ormskinn som hittas i inledningen. Några reptiler finns inte med.)

Fastighetsmäklaren Summer (Matilda Lutz) skickar ett sms till sin pojkvän och kollega Will (Justin Timberlake).

Hon skriver: ”Du måste komma hit” och messar adressen till ett hus som hon har visning på. När Will kommer dit hittar han henne brutalt knivmördad.  

Benicio Del Toro spelar den rutinerade kriminalaren Tom som utreder fallet.

Bland de misstänkta finns Will, ex-maken Sam (Karl Klusman) som Summer på pappret fortfarande är gift med och så Eli (Michael Pitt), en man vars far begått självmord efter en trasslig fastighetsaffär som mordoffret var inblandad i.

Den snåriga utredningen rullas upp bit för bit.

Ingenting visar sig vara som det verkar.

Ju mer Tom gräver, desto märkligare stickspår hamnar han på. Ringarna på vattnet blir allt fler och oväntade. När Tom kommer mördaren på spåren ändras förutsättningarna för att lösa fallet dramatiskt. Allt vänds plötsligt upp och ned. Händelser från hans förflutna inom poliskåren börjar också hemsöka honom. De beslut Tom nu ställs inför ta kan få ödesdigra konsekvenser, inte minst för honom själv.  

En stoisk Del Toro briljerar mest, men det är överlag gediget och mycket välspelat. Det märks att regissören kommer från musikvideobranschen. Bildspråket är levande, välkomponerat och känns ytterst genomtänkt, ända ned till minsta lilla bildlösning. Men någon ”musikvideoklippning” handlar det inte om.

Stilen påminner mer om True Detective (2014–2019). Det är nedtonat, lågmält och dystert realistiskt. Karaktärerna får ta plats, växa och blomma ut. Utredningen skildras stramt, tålmodigt och metodiskt utan att det för den skull känns stillastående och tråkigt, tvärtom. Singer bygger skickligt upp en hotfull stämning som långsamt kryper in under huden.  

Det är trovärdigt och spännande. Ibland också suggestivt, gåtfullt och småkusligt.

Mycket sevärt. 

 

REPTILE

THRILLER/DRAMA

Producerad: 2023

Format: SVOD16:9 HD

Utgivare: Netflix

Längd: 136 minuter

Betyg: 8

Annons:

Netflix

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår