filmrecension tv-serier Hemmabio #12 2023

HUSET, DANSK KVALITETSSERIE

Osminkat och påträngande intensivt fängelsedrama.

Annons:

 

OSMINKAT OCH PÅTRÄNGANDE INTENSIVT FÄNGELSEDRAMA

Platsen är ”Huset” – ett nedgånget, korrupt och dysfunktionellt fängelse någonstans i Danmark.

Personalen väljer att se mellan fingrarna för knarksmuggling, misshandel och övergrepp för att göra sin egen vardag så lugn och bekväm som möjligt. Men när en av kriminalvårdarna blir överfallen och nedslagen av en fånge tvekar kollegorna inte att ge internen rejält med stryk bakom lyckta dörrar.

Till det underbemannade fängelset kommer den nyanställde fångvaktaren Sammi (Youssef Wayne Hvidfeldt). En sammanbiten och ambitiös idealist som tagit jobbet för att han vill ”göra skillnad” och ”hjälpa människor som hamnat snett”. Det får han snart höra av de luttrade kollegorna är naivt och något han måste tänka om kring direkt. Framför allt från den cyniske fångvaktaren Henrik (fenomenalt spelad av David Dencik) som hört och sett allt och som håller fast vid gamla rutiner ”för det är så det funkar här”.

Sofie Gråbøl är lika bländande som kriminalvårdaren Miriam som drivs av att göra det rätta. Hennes moraliska kompass är intakt ända tills hennes son ber om hjälp när han pressas av kriminella som han är skyldig pengar.

Alla, inklusive fängelsechefen Gert (Charlotte Fich), vet att det är de manipulativa fångarna som i praktiken styr ”Huset”. Ändå rullar allt på som vanligt.

Men plötsligt vankas det omstörtande förändringar.

Myndigheterna meddelar att ”Huset” är ett av tre gamla fängelser som hotas av nedläggning. Två ska renoveras till ny EU-standard. Ett ska bort.

När kvällstidningarna publicerar braskande reportage om förhållandena på ”Huset” inser Gert att man ligger risigt till. Nu har man bara tre månader på sig att få ordning på anstalten för att överleva. Nu ska det visiteras och konfiskeras.

Men beslutet att införa noll tolerans för knark, steroider och utpressning innebär också att maktbalansen rubbas. Det får våldsamma konsekvenser, både på jobbet och privat för kriminalvårdarna.

Det är ett grått, rått och skitigt, osminkat realistiskt drama som samtidigt ger en otäckt träffsäker spegelbild av vårt nutida samhälle. Den skakiga handkameran, den nerviga atmosfären och det gryniga fotot gör också sitt till för att skapa en påträngande intensiv dokumentärkänsla som är omöjlig att värja sig emot.

Ändå är det en serie det slår gnistor om.

Man kan nästan ta på spänningen som får varje avsnitt att vibrera. Mitt uppe i all turbulens innanför murarna får vi också följa de sorger, svek, relationsproblem och familjehemligheter som de fyra pressade huvudkaraktärerna samtidigt tvingas konfrontera. Det blir lika dramatiskt och känsloladdat, tack vare alla makalösa skådisar.

En brutalt briljant serie. 

 

HUSET

DRAMA

Producerad: 2023

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: SVT Play

Längd: 6 x cirka 60 minuter

Betyg: 8

Annons:

SVT

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår