filmrecension

Marlowe - snygg deckare på Netflix

Annons:

STILFULL OCH TILLTALANDE NEO NOIR


Med tanke på all ond bråd död som hör noirgenren till är det smått bisarrt hur den i vissa händer likväl kan framstå som så trygg och hemtrevlig. Xavi Gimenéz foto låter gyllengult ljus flöda över Los Angeles stadslandskap och dess stuccobyggnader.

En del av det silas in genom persiennerna till ett kontor där den slitne privatdetektiven Marlowe (Liam Neeson) fördriver tiden med att röka i väntan på att något ska hända. Snart dyker det givetvis upp en snygg blondin med ett problem som kräver diskretion.

Diane Kruger gör väl ifrån sig i rollen som Clare Cavendish, en rik arvtagerska med tydliga pappaproblem. Och relationen till modern, en riktigt salt Jessica Lange, ska vi nog helst inte tala om.
Men hur många märkliga vindlingar fallet än kommer bjuda på så tänker man att filmmakarna kommer sköta det hela utifrån samma principer som Marlowe. Diskret.

Neil Jordan står för regi och manus tillsammans med William Monahan baserat på romanen The Black Eyed Blonde av John Banville. En bok som kom ut så sent som 2014 med välsignelse från Raymond Chandlers arvingar.
Marlowe höjs ytterligare av dialog som stryker en gammal litteraturvetare medhårs. Samtalen är pepprade med citat från Christopher Marlowe, ni vet han som skrev Doctor Faustus, James Joyce och diverse referenser till grekisk mytologi.  
Marlowe har tidigare porträtterats av bland andra Humphrey Bogart och Elliot Gould. Neeson passar väl in i den skaran och ger sin Marlowe ett extra lager av världstrött cynism.
Man får känslan att han vid det här laget sett allt och, vilket nämns upprepade gånger, mest önskar att något mirakel ska ge honom polispensionen tillbaka så han kan lägga skjutjärnet på hyllan en gång för alla.
Men i väntan på det fortsätter han att navigera Los Angeles med sin egen hederskodex som rättesnöre. Och mitt bestående intryck av Marlowe är hur snygg Neeson är i kritstrecksrandig kostym.

Innan sluttexterna rullar hinner det ändå bli nog så komplicerat och bistert och åtskilligt blod flyter över skärmen. Men trots kopplingen via Danny Huston så kan man ändå tryggt säga, “Det är lugnt Marlowe, du är åtminstone inte med i Chinatown!” 

 

MARLOWE

DECKARE/THRILLER

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Netflix

Längd: 109 minuter

Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår