filmrecension Hemmabio #3 2024

FIVE NIGHTS AT FREDDY’S

Som att sitta av ett helt dött jobbpass som aldrig tar slut.

 

SÖMNPILLER

En bisarr känsla av déjà vu drabbade mig när jag fick hem Five Nights at Freddy’s, filmen baserad på Scott Cawthons mycket framgångsrika skräckspel. Tio år efter att första delen gavs ut har det distinkta peka- och klicka-äventyret gett upphov till en riktig multimediafranchise.

Orsaken till att allt känns så välbekant är den häromåret släppta Willy’s Wonderland. En knäpptyst Nicolas Cage spenderar i den rullen en bisarr natt med att röja upp på en nedstängd pizzeria, dricka energidryck, spela flipper och emellanåt med nollställd min nita mördarbesatta animatroniska djur som försöker ta död på honom.

Att Willy’s Wonderland var kraftigt påverkad av, eller om vi ska vara helt ärliga, snodde i princip allt från, Cawthons verk gick upp för mig rätt snabbt. Men är “originalet” bättre?
Det korta svaret är nej. Oklart om den här sega, repetitiva historien är precis vad fans av spelen vill ha.

De bifogade inspelningsdokumentärerna är hur som helst övertydliga med hur mycket man satsat på att komma så nära dessa som möjligt. Men som film betraktat blir det likväl inte särskilt intressant.
Berättelsen om den traumatiserade och krisande säkerhetsvakten Mike Schmidt (Josh Hutcherson) och hans vedermödor i vardagen och på Freddy Fazbear’s Pizza lyfter aldrig.

Visst finns här en del snygga detaljer, det kan inte gå helt fel när Jim Henson’s Creature Shop får göra dockorna, och åtskilliga påskägg att plocka för den inlästa.
För oss andra är det här dock mer som att sitta av ett helt dött jobbpass som aldrig tar slut.

Det udda formatet 2.00:1 ser korrekt ut även på en 16:9-teve och den mestadels duktigt mörka bilden har bibehållen skärpa och svärta.
Även på ljudsidan är det riktigt bra med fin återgivning av små nyanser och egenheter hos den i filmen ofta förekommande analoga utrustningen som kassett- och videobandspelare.

På musiksidan förekommer en del för spelkonnässörerna bekanta namn som The Living Tombstone

 

FIVE NIGHTS AT FREDDY’S

SKRÄCK/THRILLER

Producerad: 2023

Format: BD 4K UHD 2.00:1, DOLBY ATMOS
Utgivare: SF Studios
Längd: 109 minuter

Filmen 4

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 5

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår