filmrecension tv-serier Hemmabio #3 2024

FARGO, SÄSONG 5

Mörkt och magiskt

 

MÖRKT OCH MAGISKT

Att Noah Hawley med den femte säsongen av sin antologiserie lyckas leverera vad som mycket väl kan komma att utkristalliseras som det bästa han gjort är magnifikt. Det är åtskilliga gånger under tittandet på de tio episoderna som jag helt enkelt tappar hakan över hur oerhört bra detta är.

Här möter vi Dorothy “Dot” Lyons (Juno Temple) vars ordnade Minnesotatillvaro håller på att krackelera. Hon hamnar i klammeri med rättvisan efter att ett möte på dotterns skola urartat i kravall.

När fingeravtrycken körs genom systemet hinner ett förflutet Dot trott sig ha lyckats fly från ikapp. Hennes misshandlande mördare till ex-make Roy Tillman (Jon Hamm), en korrupt sheriff och konung över ett eget litet rike anser att Dot står i skuld till honom. Nu är det dags att inkassera.

Redan genom att placera sin historia 2019 slår Hawley an seriens kärva ton av overklighet. Vi är mitt i MAGA-epoken, vit maktgrupperingar bygger upp sina arsenaler och tidigare oacceptabelt beteende och åsikter är plötsligt mer eller mindre rumsrena.

Det ger ytterligare laddning åt det högst privata dramat med några få färgstarka figurer som utgör seriens kärna. Kanske mer än i någon av de tidigare säsongerna finner vi här tematiska likheter och analoger till figurer från den filmiska urtexten av bröderna Coen. En kidnappning som går överstyr, starka kvinnliga rollfigurer och runt dem ett bisarrt persongalleri som inkluderar en ytterligt fascinerande typ som eventuellt är odödlig.

Det lilla man får veta om denne syndaätares vandringar över jorden under närmare femhundra år är i sig material nog för minst en spin off-serie.

Vid sidan av Sam Spruells porträtt av Ole Munch så är det helt klart Jennifer Jason Leigh som står för seriens mest färgstarka rolltolkning. Hennes stormrika inkassomästare Lorraine dominerar varje scen hon är med i.

Men i centrum står givetvis Dot och genom henne får vi en historia om kvinnohat och överlevnadsstrategier levererat som en andlöst spännande thriller, nattsvart komedi och, i ett av seriens många haktapparögonblick, vrålsnygg marionetteater.

Hawley får gärna fortsätta med Fargo åtskilliga säsonger till. 

 

FARGO, SÄSONG 5 

DRAMA/THRILLER

Producerad: 2023

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: HBO MAX

Längd: 60 min/avsnitt

Betyg: 10

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår