filmrecension Hemmabio #5 2024

FRUKTANS LÖN

Snygg och fartfylld, men onödig remake.

Annons:

 

SNYGG OCH FARTFYLLD, MEN ONÖDIG REMAKE

Jag vet inte hur många recensioner jag har skrivit på senare tid om filmer som jag beskriver på det sättet.

Rätt många är det i alla fall och fler lär komma.

Det är självklart att producenter fortsätter att välja att satsa på framgångsrik skåpmat i nya förpackningar. Det blir ju enklare än att skapa något nytt och eget. Man tar förstås för givet att yngre generationer aldrig sett, eller ens hört talas om, originalet och därför tror att mycket av allt som görs idag är nytt och originellt.

Det samma gäller för den här remaken av den franska klassikern Fruktans lön från 1953, baserad på Georges Arnauds roman Le Salaire de la peur från 1950.

Yves Montand spelar Mario som tillsammans med ett gäng vinddrivna existenser slår dank i en sydamerikansk håla. Ett borrtorn på ett närliggande oljefält börjar brinna. Enda sättet att släcka branden är att spränga luftfickorna i marken med nitroglycerin.

När oljebolaget efterlyser fyra män som ska köra lastbilar med sprängämnen över bergen nappar Mario och hans galna polare, trots att det är ett livsfarligt uppdrag och en resa som är kantad av hisnande faror och strapatser.

1977 gjorde Exorcisten-regissören William Friedkin en nyinspelning (Sorcerer på engelska) och med Roy Scheider (Hajen) i en av huvudrollerna. Trots att Friedkin envist hävdat att det inte alls är en remake är storyn exakt densamma.

Och nu är det alltså dags för ännu en nyversion.

Den här med manus och regi av Julien Leclercq som tidigare gjort utmärkta Jord och blod (2020).

Handlingen är i stort sett identisk, men förlagd till ett land i Mellan Östern på randen till inbördeskrig. Rebeller skjuter på ett oljetorn som börjar brinna. Elden kan bara släckas med 200 kilo nitroglycerin som ska fraktas 80 mil på lastbilar genom öken, berg och fientligt territorium. Flyga går inte, sprängmedlet skulle detonera på grund av höjdskillnaden.

Bröderna Fred (Franck Gastambide) och Alex (Alban Lenoir) är två legoknektar som nappar på uppdraget tillsammans med några utvalda kumpaner. De blir lovade en miljon euro, plus säker lejd ut ur landet för sig själva, fru och barn om de lyckas.

Det är en helt okej återvinning.

Snyggt och fartfyllt, även om CGI-effekterna irriterar. Men lika bra som Friedkins version blir det inte och till originalets svettigt nervpirrande spänning är det ljusår.

Det var fortfarande bättre förr. 

 

FRUKTANS LÖN

ACTION/DRAMA

Producerad: 2024

Format: SVOD HD 16:9

Utgivare: Netflix

Längd: 114 minuter

Betyg: 6

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår