filmrecension tv-serier

HELIKOPTERRÅNET

Trovärdigt, välspelat och spännande helikopterrån på Netflix.

Annons:

TROVÄRDIGT, VÄLSPELAT OCH SPÄNNANDE HELIKOPTERRÅN

Tidigt på morgonen den 23 september 2009 genomfördes Sveriges mest uppmärksammade kupp när G4S Cash Services värdedepå i Västberga söder om Stockholm rånades.

Rånarna landade på taket med en helikopter, slog sönder glastaket, klättrade ner med stegar och sprängde sig in i avräkningsrummet. En halvtimme senare flydde de med samma helikopter och 39 miljoner kronor.

(Pengarna kom från Hong Kong Bank och Royal Scottish Bank och skulle ha levererats till svenska banker och växlingskontor. Bara 50 000 av bytet har hittats. Vart resten av pengarna tog vägen är fortfarande ett mysterium.)

Bara fyra dagar efter rånet anhölls sex personer misstänkta för delaktighet i rånet, varav tre senare släpptes på grund av bristande bevis. Ett år efter kuppen åtalades tio personer, varav sju dömdes för delaktighet i rånet. Samtidigt tror polisen att det kan ha varit så många som 20 personer inblandade. (Brottet preskriberades i juli 2017.)

Det spektakulära ”Helikopterrånet” fick stor internationell uppmärksamhet och behandlas i fler böcker. En av dem är romanen Helikopterrånet (2017), som skrevs av Jonas Bonnier, mer eller mindre på uppdrag av rånarna. Det är samma bok som nu blivit Netflix hittills dyraste svenska produktion, med regi av Daniél Espinosa (Snabba cash) och manus av Ronnie Sandahl (Tigrar) även om serien skiljer sig en del från boken.

Det är en tät, mycket välspelad och trovärdig serie.

Starkast skiner Mahmut Suvakci. Man kan riktigt ta på den stress och ångest som den skuldsatte småbarnspappan och rånaren Rami plågas av och vars krisande relation och ansträngda tillvaro bildar en känsloladdad fond till den beryktade kuppen.

Nervigt spännande blir det också, trots att man på förhand vet hur historien slutar och att vi sett mängder av liknande, fiktiva kupper på film förut.

I intervjuer har Espinosa och Sandahl sagt att de kommit väldigt nära ”en sorts sanning” om rånet. Och det kan jag också känna, i synnerhet för att de fått bra kontakt med både poliser, brottsoffer och rånare – och framför allt för att rånarna avslöjat saker (som vävts in i storyn) som polisen fortfarande inte känner till. Det kittlar förstås lite extra.

Jag känner också att det var tur att rånet blev en svensk serie och inte en Hollywoodfilm med Jake Gyllenhaal (som det först var tänkt). Det har garanterat blivit bättre att händelserna berättas ur ett svenskt perspektiv.

Men som alltid när det ska göras film om verkliga rånare och brottsoffer ställer jag mig tveksam till hela idén, särskilt med tanke på frestelsen att (ibland kanske omedvetet) försköna kriminalitet och förhärliga den här typen av storslagna rån.

Men Espinosa och Sandahl håller sig på rätt sida.

Man väljer bort Ocean´s 11-romantik och Heat-action till förmån för en mänskligare och mer känslosam, ”diskbänksrealistisk” approach där rädslor, ensamhet och utanförskap får ta störst plats.

Mycket bra.

För egen del ser jag Netflixserien med lite extra intresse eftersom jag kände producenten Alexander Eriksson ganska väl – han som mott sitt nekande anhölls som den som flög rånarnas helikopter och dömdes till sju års fängelse för grovt rån.
Vi jobbade på teveproduktioner tillsammans under flera år. Ett tag satt vi mitt emot varandra på redaktionen och när förskolorna hade stängt och våra respektive barn fick följa med till jobbet satt de och ritade tillsammans.

Jag kan lugnt säga att jag tappade hakan när jag såg Alexanders ansikte på löpsedlarna, utpekad som en av helikopterrånarna. Alexander är idag en fri man och jobbar som producent igen.

Och nej, jag vet inte heller var pengarna finns. 

 

HELIKOPTERRÅNET

DRAMA

Producerad: 2024

Format: SVOD

Utgivare: Netflix

Längd: 8 x cirka 48 minuter

Betyg: 7

 


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår