Film

Världens djur och natur som du aldrig sett förut

117 strapatsfyllda expeditioner och 2 089 inspelningsdagar i 40 olika länder under tre år resulterade i Planet Earth 2. Uppföljaren till BBC:s prisbelönta naturfilmsserie är den mest spektakulära dokumentär om livet på jorden som någonsin gjorts.

Av Thomas Nilsson

Samarbetet mellan BBC, Discovery Channel, japanska NHK och kanadensiska CBC slog 2016 världen med häpnad. Då släpptes Planet Earth – en serie naturprogram vars ambition var att skapa det ultimata porträttet av jordens mångfald. 40 kamerateam reste världen runt under fem år.
Man filmade med den allra senaste HD-tekniken och djurlivet på vår planet har förmodligen aldrig tidigare fångats på film på samma svindlande vackra, närgånga sätt. En hänförd publik fick en helt ny syn på hur livet, i stort och smått, gestaltar sig på jorden – under våra fötter, bakom vår rygg och i avlägsna vildmarker.
Men världen – och naturen – hinner förändras en hel del på tio år. Så också vår förståelse för den planet vi bor på. Även film- och kameratekniken har utvecklats och avsevärt förbättrats. Det var med de här premisserna i tankarna som BBC i samarbete med tevebolag från USA, Frankrike, Kina och Tyskland beslöt sig för att göra en uppföljare till hyllade Planet Earth.
– Vi ville dels hylla tioårsjubileet, dels fortsätta vår upptäcktsfärd runt världen och visa vår publik hur vår planet har förändrats – samtidigt som några av världens underverk fortfarande lever kvar. Det förklarade Mike Gunton, en av seriens exekutiva producenter, i en intervju med BBC.

Närmare djuren än någonsin
Planet Earth 2 är den första tv-serien producerad av BBC i ultra-high-definition (4K).
Den består av sex avsnitt, plus ett bonusavsnitt (A World of Wonder). Zoologen Sir David Attenborough medverkar som programledare och berättarröst även den här gången.
I uppföljaren har 117 expeditioner under tre års våghalsiga strapatser tillbringat 2 089 inspelningsdagar i 40 olika länder. Man har rest genom djungler, runt öar, i berg, ökenområden och på slätterna. Tack vare ny, avancerad teknik har filmarna lyckats komma naturen och dess invånare ännu lite närmare.
Man har också rest till platser som var oåtkomliga för tio år sedan. Med hjälp av sofistikerade handkameror, nattkameror och hypermoderna drönare har filmfotograferna verkligen tänjt på gränserna och fångat vildmarksberättelser som vi tidigare aldrig sett. Även i "tvåan" har producenterna engagerat de främsta naturfilmarna i världen.
Rent visuellt är det väsentlig skillnad mellan del ett och två av Planet Earth.
– I den första serien fick publiken betrakta världen och livet på vår planet ur ett överblickande perspektiv, berättar Mike Gunton vidare.
– Vi såg på världen från ovan. I Planet Earth 2 har kamerorna flyttat mycket närmare. Det är som om åskådarna själva befinner sig mitt inne i en flock och öga mot öga med de vilda djuren och följer med dem.
– Det här greppet gör också att publiken som åskådare kommer djuren mycket närmare rent känslomässigt, inflikar den exekutive producenten Tom Hugh-Jones.
– Vi interagerar med djuren och ser livet ur deras eget perspektiv.
I Planet Earth 2 har man kastat bort alla stativ. Nu är det handhållna kameror med inbyggda stabilatorer som gäller.
– Vi har även använt fjärrstyrda kameror som vi placerat på strategiska ställen där vi aldrig skulle kunna placera en kameraman, säger Mike Gunton. När djuren kommer i närheten aktiveras kameran och fångar helt fantastiska bilder.
Ett exempel på detta är den sällsynta, skygga snöleoparden. I Planet Earth filmade man den med teleobjektiv på en kilometers avstånd.
– I uppföljaren kan vi se den i sin naturliga omgivning på bara en armlängds avstånd, helt omedveten om sin publik.

Dramatisk utflykt till pingvinön
Planet Earth 2 är fullspäckad av hisnande utflykter till världens alla hörn. Ett av de mest spektakulära inslagen filmades på Zavadovski Island. Det är en avlägsen liten vulkanisk ö norr om Antarktis som ytterst få människor har besökt. Här huserar världens största koloni av Hakremspingviner.
– Ön är en av jordens mest otillgängliga platser och det tog oss över ett år att bara planera resan dit, förklarar Tom Hugh-Jones.
Stränderna är alldeles för kuperade för att kunna landa med en helikopter på, så man var tvungna att gå iland via havet – med 12 meter höga vågor som slår mot klipporna med våldsam kraft var det en uppgift förenad med livsfara.
– Sekvensen vi filmade där är fantastisk och visar hur pingvinerna lyckas överleva och sätta nya ungarna till världen.

Städerna den nya tidens djungler
I takt med att människan breder ut sig allt mer över världen har filmmakarna den här gången dessutom följt djurens kamp för överlevnad i en helt ny miljö – i stadsbebyggelser.
– Vi ville understryka att världen inte längre bara handlar om djungler, öknar och berg, säger Tom Hugh-Jones. Det kändes rätt i tiden att visa att människan tar allt mer plats. Men samtidigt ville vi inte att avsnittet om städerna skulle kännas färglöst och trist i jämförelse med de övriga avsnitten. Vi ansträngde oss för att gör en vacker berättelse om hur vilda djur kan anpassa sig för att överleva även i den "urbana djungeln", utan att det blir ett avsnitt som präglas av något slags undergångsstämning.
Tom Hugh-Jones förklarar att den största utmaningen med Planet Earth 2 var att överträffa originalserien.
– Vi ville verkligen överraska publiken. När vi i vissa avsnitt återvänder till platser som vi besökte i Planet Earth var ambitionen att avslöja något nytt och visa saker och ting ur ett helt annat, men lika spännande perspektiv.



Sex svindlade, äventyrsspäckade avsnitt
I Planet Earth 2 får vi i sex avsnitt följa världens främsta naturfilmare på nya upptäcktsfärder runt jorden.

GREEN WORLDS
Värmen, ljuset och tillgången till vatten skapar idealiska möjligheter för liv. Men det gör också djungeln till en plats där tusentals olika typer av liv hela tiden tvingas slåss för sin överlevnad. Man har bland annat filmat spindelapor i Guatemala, jaguarer i Brasilien och kolibrier i Ecuador.

Djungelfakta:
• Man upptäcker fler nya djurarter i världens djungler än någon annanstans i världen.
• Bara 6 % av jordens yta täcks av djungler – men de är samtidigt hemvist för mer än hälften av världens alla djur – och växtarter.
• Bara 2 % av solens strålar når djunglernas markyta.
• Världens djungler producerar dagligen fem miljoner ton vatten – det är än en femtedel av allt färskvatten i världen.

DRY WORLDS
I det här avsnittet besöker vi några av världens största ökenområden. Den extrema hettan utmanar allt levande i en ständig kamp om vätska och näring. Det är också i de här öknarna som flera otroliga överlevnadshistorier rullas upp. Man har bland annat filmat enorma svärmar av gräshoppor på Madagaskar, vilda hästar i Nevada och fladdermöss och skorpioner i israeliska Negevöknen.

Ökenfakta:
• Temperaturer på närmare +60 grader C är inte ovanliga.
• För varje år blir öknarna inte bara varmare – 80 000 kvadratkilometer av slätter och gräsmarker förvandlar årligen också till nya ökenområden.

HIGH WORLDS:
Livet i de väldiga bergsområdena är tuffa, bara ett fåtal djurarter har vad som krävs för att överleva. Förutom unika bilder av de skygga snöleoparderna i Himalaya, så kan vi fascineras av grizzlybjörnar i Kanada, örnar i Alperna och lodjur i amerikanska Yellowstone Park.

Bergsfakta:
• Berg täcker en femtedel av jordens yta.
• Den kallaste temperatur som någonsin uppmätts var på en forskningsstation i Vostok, Antarktis: -89,2 grader C på en höjd av 3 488 meter.

ISLAND WORLDS:
På ytan finns det kanske få platser som känns lika idylliska som soldränkta, exotiska öar. Men skenet kan ofta bedra – inte minst för de djur som tvingas kämpa för att överleva på isolerade öar. I det här avsnittet möter vi bland annat sengångare i Panama, komodovaraner i Indonesien och lemurer på Madagaskar.

Ö-fakta:
• Öar utgör en sjättedel av jordens landyta, men bara ca 20 % av dess arter.
• Djuren på världens öar tillhör de mest utrotningshotade – 80 % av de arter som utrotats under de senaste 500 åren har varit djur som levt på olika öar.

OPEN WORLDS:
Strategin för att överleva på världens väldiga savanner och gräsland är enkel – det är bättre äta än att själv bli uppäten. Några av världens mest fascinerade djurarter lever i dessa enorma, ofta ogästvänliga områden, och har utvecklat sinnrika överlevnadstricks. Vi möter bland annat lejon i Botswana, elefanter i Indien och termiter i Australien.

Slätt-fakta:
• Det finns över 10 000 olika sorters gräs och de växer på samtliga sju av världens kontinenter.
• Slätter täcker en fjärdedel av jordens yta.

URBAN WORLDS:
Människan tar över allt större delar av världens mark. Gamla städer växer och nya byggs upp. Men hur otroligt det än verkar, så vägrar många djurarter flytta på sig. Istället anpassar de sig till den nya "urbana vildmarken" och utvecklar nya instinkter för att överleva. Här ser vi bland annat leoparder på gatorna bland 20 miljoner invånare i indiska Mumbal, Peregrine-falkar som svävar mellan skyskraporna i New York och hyenor i Harar, regionhuvudstad i östra Etiopien.

Stadsfakta:
• Fyra miljarder människor – mer än hälften av jordens befolkning – beräknas bo i någon form av stadsbebyggelse. Det tvingar de djurarter som vill överleva på sina gamla jaktmarker att tämja sin fruktan för människan.

Annons:

David Willis Bild: David Willis

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår