Film filmrecension

JURASSIC WORLD – FALLEN KINGDOM

MONSTRUÖS DINOSAURIE-BRILJANS

Annons:

I den här uppföljen till Jurassic World (2015) som är en nytappning av den äldre Jurassic Park-triologin, har det gått tre år sedan nöjesparken Jurassic park totalruinerades av dinosaurier som nu härjar fritt i djungeln på ön Isla Nubar, utom människans kontroll. Uppdraget är nu att rädda urtidsdjuren från ön som håller på att explodera. Vad kan gå fel liksom?

Vissa menar att dinosaurierna är en genetisk livsfarlig makt, artificiellt återskapad av människan, som härjar okontrollerat och att de borde lämnas att dö på ön. Andra menar att de borde räddas, förflyttas och få leva i fred i en fristad, isolerade på en egen ö. Owen (Chris Pratt) och Claire (Bryce Dallas Howard) tror såklart stenhårt på det sistnämnda och tar saken i egna händer och styr upp ett räddningsuppdrag.

Den dinosaurie-viskande hunken Owen är givetvis extra motiverad över att hämta hem sin kära raptor Blue som han själv har uppfostrat. Moralkakan är alltså: Har dinosaurier samma rättigheter som andra utrotningshotade djur, fast de är genetiskt återskapade av människor? Är det rätt att rädda djuren även fast de kan rubba hela ekosystemet och användas i fel syfte av skurkar?

Status på den aktiva vulkanen på ön och dinosauriernas utrotningshot presenteras i nyhetssändningar, vilket är ett väldigt effektivt berättarsätt för tittarna. Man sätts snabbt in i dilemmat.

Under expeditionen på ön jagas Owen och Claire av både lavafloder och blodtörstiga dinosaurier. Och inte nog med det. De avslöjar en konspiration, vilket kommer att hota hela mänskligheten. En extra stark scen är när teamet lämnar den lava-översvämmande ön och man får se en övergiven brachiosaurus (växtätare, tänkt korsbefruktning mellan elefant och giraff) stå vid strandkanten och yla i lågorna. Inte ett öga torrt!

Nykomlingen bland dinosaurierna är den monstruösa Indoraptor, en mördarmaskin som kan jaga på kommando med hjälp av lasersikte. Den har ovanligt skärpta sinnen och kan till exempel öppna stängda dörrar och luras. Den vill man inte möta i en mörk gränd.

Det är pampig musik, nagelbitarspänning och fantastisk CGI-animering rakt igenom. Helheten är överraskande bra för att vara en uppföljare. Ett extra plus för mindre produktplacering i den här, jämfört med förra. Filmen är regisserad av J.A. Bayona (The Impossible) signerad av producenterna Steven Spielberg och Colin Trevorrow.

Efter eftertexterna, med mil av visual effects, bjuds vi på en uppföljar-teaser – dinousarier flyger in över Las Vegas. Dom dom dom dom! (uppföljaren förväntas komma 2021) (JG)

 


 

JURASSIC WORLD – FALLEN KINGDOM

Producerad: 2018

Format: BD 4K UHD 2,39:1, DTS-HD MA 5.1, Atmos

Utgivare: Universal Sony

Längd: 129 min

 

Filmen: 7

Bilden: 9

Ljudet: 9

Extramaterial: 8

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår