filmrecension tv-serier

THE HAUNTING OF HILL HOUSE

MAKABERT FAMILJEDRAMA

Annons:

Det var bra länge sedan en film eller tv-serie gjorde mig mörkrädd på riktig. Mike Flanagan som ligger bakom den senaste filmatiseringen av Shirley Jacksons klassiska spökhistoria kan med andra ord betrakta ett av sina uppdrag som utförda. Jisses vilken obehaglig stämning han, ensemblen och de medverkande regissörerna lyckas frammana!

De två tidigare versionerna från 1963 respektive 1999 låg aningen närmare Jacksons roman. Där den förra satsade på lågmäld men ändå effektiv skrämsel, var den senare en barockt överdådig CGI-monstrositet som inte övertygade trots en del goda skådespelarinsatser. Tv-serien förhåller sig relativt fritt till källmaterialet även om namn, en del dialog och deskriptiva passager följt med från boken.

Här möter vi familjen Crain vars upplevelser i Hill House kastat en skugga över deras liv som tjugosex år senare hinner ikapp dem med katastrofala resultat. Inte för att tiden däremellan varit någon direkt dans på rosor. I stort fungerar denna version av The Haunting of Hill House som ett drama om en splittrad familj.

Syskonen har hittat sina egna mer eller mindre lyckade sätt att hantera traumat, i detta fall av förmodat övernaturlig karaktär, som krossade idyllen. Fadern pratar med sig själv (?) och hankar sig fram genom tillvaron. Storebror hamnade på kant med alla genom att skriva en oerhört framgångsrik bok om händelserna. Lillbrorsan tog till droger för att dämpa synerna som förföljt honom.

De tre systrarna har alla valt karriärer med upprinnelse i vad som hände i huset. Tittarna får ta del av det via återblickar som med stegrande intensitet visar att något är väldigt fel med Hill House och folket som en gång bott där. Och det är just dessa skildringar som fått mig att tända lamporna om jag vaknar av något ljud på natten.

Man blir gastkramad av skickligt uppbyggda scener, de långa tagningarna i episod sex är särskilt häpnadsväckande, där vagt uppfattade skuggor och saker som rör sig i ögonvrån laddas med förödande mening. Intensiv, känslomässigt tung och mycket väl genomförd serie. (AL)

 


 

THE HAUNTING OF HILL HOUSE 

 

SKRÄCK 

Producerad: 2018

Format: SVOD 1,78:1 HD

Utgivare: Netflix

Längd: 50 min

Betyg 8

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår