filmrecension tv-serier

STÖRST AV ALLT

Svensk serie vi kan vara stolta över!

DRAMA/THRILLER

Producerad: 2018

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: Netflix

Längd: 6 avsnitt, cirka 45 min/avsnitt

Betyg: 8/10

 

Maja (Hanna Ahldén) sitter blodig och chockad på golvet i klassrummet, hon har precis överlevt en så kallad skolskjutning. Alla hennes närmaste vänner är döda så vitt hon vet. Mer än så har hon svårt att minnas, eller är verkligheten för svår att ta in? Istället för att skjutsas hem till sin familj tas hon till häktet i väntan på rättegång. Hon är anklagad för att ha dödat sin pojkvän och sin bästa väninna. Här tar serien avstamp.

Parallellt följer vi Majas nya extremt strikta tillvaro i häktet, utan möjlighet till kommunikation med familj eller vänner med minnessekvenser från tiden innan massakern i klassrummet. Från ljusa, lyckliga bekymmersfria dagar när förälskelsen med den blivande klasskamraten Sebastian (Felix Sandman) startar upp. På Sebastians stormrika pappas lyxyacht i medelhavet till drogstinna överflödsfester hemma i villan i Djursholm där allt finns utom omtanke och kärlek.

Tiden på häktet badar i ångest och skådespelerskan Hanna Ahldén tar sig an Maja på ett högst närvarande och verkligt sätt. Majas advokat Peder (David Dencik) och framförallt fångvaktaren Susse (Marall Nasiri) blir hennes livlinor på häktet.

Många har nog redan läst den kritikerrosade boken, skriven av Leif G.W Perssons dotter, Malin Giolito, som för övrigt syns och hörs i några filmrutor. Jag började läsa boken men tog mig aldrig tiden att läsa klart den, vilket jag ångrar nu. Har förstått att det ändå är en viss skillnad i hur 18-åriga Maja uppfattas i boken vs. i serien. I filmatiseringen uppfattas hon som en väldigt välartad, vanlig svensk tonåring, om än priviligierad, från början till slut. Inte någonstans i serien tycker jag illa om henne, allt hon gör känns förståeligt, om än ungdomligt naivt.

I boken har hon mer attityd mot sin omgivning. Men jag antar att det handlar om att tydliggöra hennes otroliga resa från vanlig snäll tjej till någon som blir delaktig i en skolskjutning. Det ska helt enkelt vara otänkbart att Maja hamnar i denna mardröm.

Produktionen är för övrigt sprinklad med känt och duktigt folk, både framför och bakom kameran. För manus står bland andra Camilla Ahlgren, känd från den internationella tv-succén Bron. Vi får även se William Spetz i sin första dramatiska roll, med gott resultat. Majas pojkvän Sebastian spelas skickligt av Felix Sandman som verkligen fick en komplicerad första filmroll. Jag delade upp serien på två tillfällen, men det var dessvärre för att sambon somnade i soffan, suck! Så de två superspännande sista avsnitten fick jag motvilligt spara till dagen efter. Helt klart värt väntan. 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår