filmrecension

Chernobyl - Strålande dåtid

I Chernobyl går vår egen Johan Renck lös på gamla sår kring kärnkraft och Sovjetkommunism i en miniserie för HBO.

Annons:

Resultatet är en härligt torr och hård thriller av äldre märke, där korruption och maktmissbruk tävlar med strålningen om att skörda flest offer och ett par hundra ukrainare offrar sig för Europa.

Olyckan i sig inträffar nästan direkt, varefter misstagen kommer på rad. När den stroppige platschefen inte får de svar han vill skickar den ena kärnkraftsteknikern efter den andra att kontrollera reaktorbyggnaden. De kommer inte tillbaks. Brandmän ställer sig mitt ibland rykande grafitblock från härden. Radioaktiviteten är så stark att de första strålningsbrännskadorna kommer efter någon minut.

Partiapparaten rullar igång. Det ska mörkas och pekas ut syndabockar. Renck balanserar skickligt det mänskliga dramat med de politiska intrigerna, låter politrucker käbbla om utrymning i ett rökigt mötesrum medan sotflagor strilar ned över skolgårdar. Känslan för tidsperioden är suverän, i allt från illasittande polyesterkostymer till institutionella heltäckningsmattor i orangebrunt. Sedan ett tight manus, fem avsnitt, snyggt och snärtigt. Bravo Stakka Bo, allt är förlåtet. (ML)

 


 

Chernobyl

 

Thriller

Producerad: 2019

Format: SVOD 1,85:1, Dolby Stereo

Utgivare: HBO Nordic

Längd: 299 min

 

Bilden: 9

Ljudet: 8

Filmen: 8

Extramaterial: 1

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår