tv-serier

TOO OLD TO DIE YOUNG

Extremt långa tagningar. Starka färger. Tillknäppta huvudpersoner. Pulpdoftande dialog. Explosioner av besinningslöst våld.

 

De HemmaBioläsare som hade svårt för Only God Forgives och Neon Demon gör nog bäst i att hålla sig borta från Nicolas Winding Refns senaste alster. Vi som gillade nämnda filmer har dock många högtidsstunder framför oss under tittandet på regissörens tio avsnitt långa samarbete med den fantastiska författaren Ed Brubaker. Den senare ligger tillsammans med framförallt tecknaren Sean Phillips bakom några av de bästa serier som publicerats den här sidan millennieskiftet. Criminal, Incognito, Fatale och Kill or Be Killed är så bra att jag hoppas de aldrig filmatiseras.

Refn och Brubaker målar upp en skoningslöst rå skuggvärld befolkad av aparta existenser. Miles Teller är polisen/vigilanten Martin Jones, en tydlig fortsättning på de tystlåtna karaktärer Ryan Gosling tidigare gestaltat åt regissören. John Knowles spelar den enögde före detta FBI-agenten Viggo. Efter att ha blivit skjuten och nära nog dött i tjänsten hamnar han hos Diana (Jena Malone), en synsk kurator som leder honom in på vedergällningens väg. Trion utgör endast en bråkdel av det myllrande persongalleri vi får stifta bekantskap och spendera tid med, vissa mer än andra.

Min enda invändning mot serien som helhet är att Refn är aningen för fascinerad av perverterade typer och deras kinks. Det stjäl speltid från roligare saker, exempelvis vigilantism. Jämför med säsong tre av Twin Peaks, som Too Old To Die Young delar vissa stildrag med, där David Lynch också tenderade att haka upp sig på till synes ovidkommande inslag. Det blir mycket snabbt uppenbart att även Brubaker och Refn är intresserade av att göra något drivet av annat än intrigtrådar som knyts ihop till en fin rosett mot slutet.

Stilen går före innehållet så till den milda grad att man skulle kunna säga att de två storheterna är en och samma sak. Tack vare magnifikt foto (som verkligen testar färg- och ljusåtergivning på vilken anläggning som helst) av Darius Khondji och kylig musik av Refns gamle parhäst Cliff Martinez blir åtminstone den här tittaren hypnotiserad och kan inte vända bort blicken.

 

 


 

TOO OLD TO DIE YOUNG

THRILLER/ARTHOUSE

Producerad: 2019

Format: VOD 16:9 HD
Utgivare: Prime Video

Längd: Mellan 97 och 30 min/avsnitt

Betyg 8

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår