filmrecension

FAST & FURIOUS – HOBBS & SHAW

– Vet du precis vilka jeans som är skönast, så att du till och med kan köpa tre-fyra par när du ändå är ute och handlar?

Beställer du vanemässigt en trippelburgare med extra ost och en stor läskeblask innan du lutar dig tillbaka i det hårdstoppade förarsätet och njuter av ljudet av en stor motor som drar igång på första försöket – bara för dig?

Det gäller ju att anlända storstilat till gymmet fem kvarter bort, menar jag. Ja, i så fall finns det goda chanser att du utgör precis rätt målgrupp för senaste äventyret i Fast & Furious-serien.

I begynnelsen, år 2001, kretsade handlingen kring att bygga ett så trimmat vrålåk som möjligt, för att i denna farkost sedan utkämpa halsbrytande höghastighetsgatlopp med bibehållen manlighet som första pris. Enkelt, grabbigt och underhållande. Sedan dess har hela åtta uppföljare släppts om man räknar denna spinoff, och en nionde renodlad furiös fartfilm är schemalagd redan under 2020.

Trots fem olika regissörer har grundtonen varit hårdkokt i alla episoder, men med ”ärkefienderna” Luke Hobbs (Dwayne Johnson) och Deckard Shaw (Jason Statham) som ihärdiga rådgivare har regissör David Leitch valt att fokusera på ett helt annat känsloläge, och givit de muskulösa mysputtarna fritt fram att släppa loss alla gamla sköna oneliners och grabb-gags som man samlat på sig genom åren, i en enda festlig snubbel-och-flabb-fest. Det prankas och smädas helt vilt, och testosteronet formligen sprutar ur både projektor och högtalare i mest varje scen.

Fast det är klart – en kvinnlig superhjälte får plats i framsätet också – stenhårda Vanessa Kirby (About Time) agerar borttappade och återfunna supersystern Hattie Shaw, som med sina kampsports-moves fångar alla snusande ungkarlshjärtan i salongen lika effektivt som maskorna i hockeymålet stoppar en välriktad puck rakt i krysset.

 

 

Storyn, som – hör och häpna – handlar om att (med hjälp av högoktanigt bränsle och biceps) rädda världen innan det är för sent för oss alla, är så pass osannolik att den blir underhållande. Vi får följa med till Västindien och knyta familjeband, samtidigt som den ruskige cyborgen Brixton Lore (Idris Elba) och hans arga gäng samlar ihop till en högteknologisk knockout.

Både bild och ljud håller riktigt hög klass, men det är den detaljmyllrande ljudmixningen i Dolby Atmos som imponerar mest. Ett tips kan vara att kolla igenom (de obligatoriska) extrascenerna i eftertexterna allra först – gillar du dem, är du som klippt och skuren för hela äventyret.

Hyser du däremot minsta intresse för miljöfrågor och jämlikhet bör du kanske titta åt ett annat håll. Min gissning är att vi är inne på sista varvet med oljefläckiga stentvättade jeans och blänkande Belgian Blue-bodies som rådande ideal nu.

 

FAST & FURIOUS – HOBBS & SHAW

 

ACTION/KOMEDI

Producerad: 2019

Format: BD 2,39:1, Dolby Atmos

Utgivare: Universal Sony

Längd: 136 min

 

Filmen 6

Bilden 8

Ljudet 9

Extra 6

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår