Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #1-2 2021

Biorum med plats för musik

Tid är också pengar. När Gustav ville förverkliga drömmen om ett dedikerat biorum valde han att ta en hel del hjälp av en byggfirma för att så snabbt som möjligt kunna njuta av film och musik.

Annons:

Av Thomas Nilsson, Foto: Gustav

 

Gustav bor med sin fru och hund i ett parhus utanför Stockholm.

Som så många andra hemmabio-intresserade som letar hus höll han hela tiden ögonen öppna för ett nytt boende där det kunde finnas plats för att bygga ett biorum.

– Det var det första jag kollade efter på ritningarna – om det fanns möjlighet att på något sätt bygga om så man fick plats med en bio.

 

 

När paret hittat sitt hus och flyttade in i april 2019, drog Gustav igång bygget direkt och i juli var det klart.

– Sen har det förstås hänt lite förändringar, och jag har satt in lite ny elektronik.
Intresset för ljud har Gustav burit med sig sedan barnsben, med 80-talsförstärkare från Marantz och Carlssonhögtalare.

– När jag flyttade hemifrån blev det en Harman AVR7500 med Infinity Alpha 5.1. Efter hand och vid varje flytt till ett nytt och större boende har utrustningen också vuxit.

– Även bildbiten har blivit allt viktigare, så det dröjde inte länge förrän jag skaffade en projektor. Men det var inte läge att bygga något större så länge vi bodde i en lägenhet.

 

 

Musiken får också ta plats

Gustav har hämtat mycket inspiration från biobyggen på minhembio.com

– Skillnaden mot många av de andra på forumet är kanske att jag inte byggt ett rum som är 100 % dedikerat till filmrum, utan mitt fokus ligger lika mycket på musik. Det är också därför jag har placerat all hårdvara i rummet istället för att ha allt i rack i ett närliggande rum – och dessutom valt golvhögtalare istället för biomonitorer.

Planen var att bygga om hela nedervåningen direkt när man flyttade in.

– När vi fick nycklarna revs omgående alla väggar, tak och golv, detta för att golvvärme skulle installeras på hela våningsplanet. Vi hade elektriska element på hela våningen, vilket var fult och drog mycket el. Vi insåg att det skulle bli billigare i längden med golvvärme. För att den ska fungera maximalt ska man inte ha en tjock matta som ligger över eftersom den då ”bromsar” värmen. Det fick jag veta efter samtal med firman som lade in golvvärmen.

 

 

Återskapa den riktiga biokänslan

För Gustav var utgångspunkten att ljud och bild är korrekt och att det ger en upplevelse av att man sitter i en riktig bio.

– Den känslan tycker jag har försvunnit i dagens nya biografer, och därför ville jag försöka bygga en salong som ger en mer gammaldags bioupplevelse.

Filmen kör Gustav upp på en motoriserad Projecta Elpro Concept 2,35:1 custom-lackad 130-tumsduk.

– Att sitta bra och att mediamöblerna är snygga är också viktigt. Haga-gruppen kändes prisvärd eftersom den kostar som en stol från HCM. Men hade inte bygget dragit iväg i kostnad hade jag antagligen valt en annan sittmöbel.

När allt i det ca 30 m² stora rummet på bottenvåningen var utrivet in till ytterväggarna tog Gustav in en firma som fixade golvet. De lade in vattenburen värme och all isolering som behövdes.

Reglarna för rummet monterades upp för att kolla storlek, sedan isolerades ytterväggarna med fuktspärr. Därefter sattes det andra lagret reglar och isolering upp.

– En fördel med att riva ut samtliga väggar är att det blir enklare att dra kablar när väggarna är helt fria.

Dubbla lager isolering gör också att det blev som ett rum i rummet. Taket fylldes med 60 cm isolering. Innerväggarna är 20 cm tjocka och för att verkligen få till ett välisolerat rum satte Gustav in en branddörr på 90 kg.
Han såg också till att ta upp hål till i väggen där en fläkt monterades.

– Den blåser upp all varmluft i takhöjd eftersom all elektronik gör rummet så varmt.

Gustav är nöjd med sitt rum. Några akuta uppdateringar är inte på gång.

– Akustiken är väl det som är kvar just nu att fixa med om inget annat dyker upp.

 

Tog hjälp för att få drömmen förverkligad

Under renoveringen av huset och bygget av biorummet fick Gustav svart på vitt att man jämfört med idag byggde hus på ett helt annat sätt förr om åren.

– Det saknades isolering mellan våningarna och under golvet. Fyllningen till ytterväggen är ju långt från vad man har som standard idag, så det blev till att gräva upp mer, riva mer och bygga om mer än jag hade tänkt från första början. Sånt här innebär förstås att kostnaderna kan dra iväg ganska mycket. Ett bra tips är därför att kolla vad som finns bakom väggarna eller hur ett rum ser ut i grunden innan man börjar renovera och bygga som nyinflyttad i ett hus. Det hade varit bättre med ett helt tomt betongrum att utgå ifrån. 

Många som bygger biorum gör ofta allt jobb själva.

– Det ser man ju på minhembio.com. Det innebär också att många projekt kanske tar upp till en sex-sju år att få klara. Ibland får man bestämma hur mycket ens tid är värd. Jag kände själv att jag inte hade tid att lägga så många år på att få allt. Därför valde jag att låta en byggfirma gör det mesta av jobbet. Då blir det inte så svårt att få till det som man vill. Om jag hade byggt mer själv hade jag inte varit klar på långa vägar än. Nu, bara ett år senare, kan jag njuta av mitt rum varje dag när jag är kommer hem från jobbet. 
Gustav medger att det hade blivit billigare att göra mer av jobbet själv.

– Dessutom hade jag lärt mig mycket på vägen. Men ibland får man bita i det sura äpplet för att ens drömmar ska gå i uppfyllelse. 
Gustav lade också ned väldigt mycket tid på att forska i hur man bygger, så att slutresultatet verkligen blev så som han ville när han presenterade sina idéer för byggfirman och samtliga steg i processen med isolering, Green glue med mera.

 

 

Lyssna själv på plats

När det kommer till elektronik köper Gustav helst nytt.

– Jag vill att tekniken ska vara det senaste. Något som jag skulle kunna köpa begagnat förutom eventuellt högtalare är slutsteg eftersom det inte händer så mycket med tekniken i just slutsteg.

Oftast testlyssnar Gustav på hårdvaran i butik innan han köper något nytt.

– Men jag var så övertygad om att mitt försteg var så bra att jag faktiskt köpte det utan att först ha testat det. Men jag skulle uppmana alla som kan att besöka specialbutiker och titta och lyssna på saker ”live” innan man bestämmer sig. Man kan inte alltid lita på tester och andra människors recensioner. Alla har ju olika tycke och smak.

Hur mycket kostade då kalaset?

– Det är svårt att säga eftersom biorummets kostnader flyter ihop med vad resten av undervåningen kostade att bygga om. Men den brandsäkra dörren gick på 10 000 kr, el och belysning landade på 15 000. Virke och isoleringsmaterial kostade runt 35 000 och golvet gick på 15 000. Kostnaden för hårdvaran inklusive högtalarkablar blev den största, det landade på ca 500 000 kronor.

 

Gustavs tre bästa tips
* Planera samtliga steg av bygget i förväg. 

 

* Ha ett bestämt mål med vad du vill uppnå.

 

* Ta hjälp av en hembiobutik eller annan aktör som kan produkterna.

 

Tre favoritfilmer
* De sju samurajerna (1954)

* Dune (1984) Då gärna den förbättrade i 4k-utgåvan.

* Infernal Affairs (Wai-Keung Lau, 2002). The Departed – släng dig i väggen. Detta är originalet.

Hårda fakta

 Projektor: JVC N7

Filmduk: Motoriserad Projecta Elpro concept 2,35:1 130 tum HD Prog 0,9 customlackad.

Surroundförsteg: JBL SDP-55

Slutsteg: Rotel Rb-1590

Slutsteg: Yamaha MX-A5000

Subwoofers: SVS SB-4000 x 2

Golvhögtalare: Swans F2.2A

Centerhögtalare: Swans F2.2C

Surroundhögtalare: 4 x Swans Diva 8.3R

Inbyggnadshögtalare: 6 x M&k IC95 + backbox

Skivspelare: Technics SL-1200G med Ortofon 2m black

Försteg till vinyl (Riaa): Pro-ject tubebox DS2

Styrbart strömfilter och överspänningsskydd: Powergrip yg-1

Mediaspelare: Zappiti 4k pro

AV-bänk: Solid tech cinema 8

Blu-rayspelare: Oppo UHD-203

Högtalarkablar: Chord epic signature, Xindak FS-1 mellan terminalerna på F2.2A

Soffgrupp: Hagagruppen Arizona 3-sits

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår