Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #1-2 2020

Extrarummet i nya huset fick bli bio

När familjen växte sig för stor för det gamla huset, och Peter med fru var tvungna att söka efter ett nytt och större boende, dök också möjligheten upp för Peter att bygga sin första dedikerade hemmabio.

Annons:

– Jag skulle vilja säga att jag oftast har ett motto som jag går efter när jag handlar - ”Jag har inte råd att handla billigt”. Med det sagt ska man inte handla det dyraste, men jag skulle ångrat mig på en gång om jag till exempel hade köpt en billigare projektor.
Det viktigaste för mig med en riktigt bra hemmabio är att man ska våga kosta på sig redan från början. Inte dumsnåla, även om man måste kompromissa med budgeten. Sofforna som jag köpte var inte något planerat köp. Från början hade tänkt satsa på sex fåtöljer, men jag hittade sofforna billigt och kompromissade. Svaret på frågan om jag kunde leva med den lösningen blev ”Ja”. Det gjorde också att kunde lägga mer pengar på annat, som en riktigt bra mörkläggning som kunde ”smart”-styras.

Det säger Peter i Ludvika i Dalarna som hade kriterierna klara när han skulle bygga sin hemmabio.

 

Filmintresset vaknade med Sagan om ringen

Peter bor tillsammans med fru och tre barn i en enplansvilla på cirka 190 kvadrat.

– Vi har tvillingar på 4 år och en treåring, så det är verkligen fullt upp på dagarna. Den lilla tid som finns på kvällarna har jag spenderat på att fixa till bion.

Han började tidigt att spela tevespel och slog sig fram i CS i slutet på 90-talet och i början på 2000-talet.

– Det resulterade också i ett stort filmintresse. När jag var 14 år köpte mina föräldrar en 32-tums Philips Widescreen-teve. En kompis hade Sagan om Ringen-triologin på VHS, den förlängda versionen, så vi skickade ut föräldrarna och spenderade en hel dag med bara film. Efter det var jag fast i filmträsket.

När Peter fixat sitt första sommarjobb och pengarna rullade in köpte han projektor och ett 5.1-system.

– Högtalarna var Proson Conquest MK2. Man fick ett fantastiskt bra ljud för de pengarna. Detta kopplades ihop med en Yamaha-förstärkare av den billigare sorten.

Allt sattes upp i föräldrarnas hus. Efter hand tillkom vissa uppgraderingar, bland annat en XTZ 99W12 subwoofer som fortfarande spelar tillsammans med en XTZ 1x12 Cinema i nuvarande bion.

När det gäller film beskriver Peter sig som allätare.

– Jag ser allt, men har en förkärlek för Sci Fi och lite mera hjärndöda actionfilmer. De senaste tre Star Trek-filmerna ligger mig varmt om hjärtat.

 

 

Lekrummet som blev bio

När Peter flyttade hemifrån och bodde i lägenhet fick han återgå till teven, men saknade stor bild och stort ljud.

– När jag träffade min nuvarande fru sa jag direkt ”Jag vill ha en projektor i framtiden!”, skrattar han.

När paret köpte hus började Peter på nytt bygga på en riktig hemmabio. Men när tvillingarna föddes blev det ont om tid och ork att pyssla med en sådan hobby.

Peter fick ändå till en vardagsrumbio.

Valet föll då på XTZ Cinema-serien i en 5.2.4-uppsättning.

– Jag monterade upp högtalarna som en vardagsrumsbio, men duk och projektor fungerade inte i huset. Det var för litet. När vi sedan fick ytterligare ett barn var vi plötsligt fem i hushållet och insåg att huset inte bara var för litet för en hemmabio, utan också för oss som en familj.

Husjakten resulterade i ett nytt och större hus under tidiga våren 2019.

– Vi hittade en villa som var perfekt för oss. Huset hade också ett rum vägg i vägg till garaget. Detta rum var 3.6 meter brett och cirka 7 långt och hade tidigare använts som en ”etta” för den förra familjens barnflicka.

Till en början tänkte Peter och hans fru att extrarummet skulle kunna bli ett extra lekrum för barnen.

– Men jag såg också potential att kunna förvandla rummet till en dedikerad hemmabio.

 

 

Hur man mörklägger en fönstervägg

När paret hade en barnledig dag i somras åkte man till Stockholm för att umgås.

– Då passade vi på att stanna till vid Hembiobutiken i Sundbyberg där man demade projektorer och pratade film med oss. Efter lite diskussioner sa min fru okej, så … Voila, så fick jag bygga en riktig bio!

Peter insåg direkt att det skulle krävas en hel del jobb att förverkliga sin dröm.

– Jag kände också en viss stress av att kolla på och inspireras av hur många otroligt fina och välbyggda biorum det finns därute. Det blev mycket surfande på www.minhembio.com.

Ett stort problem måste också lösas direkt.

– Ena långsidan i rummet bestod av enbart fönster som jag måste kunna mörklägga på ett effektivt och bra sätt.

Peter började planera och fundera ut vilket tema som rummet skulle ha.

– När det var bestämt var det bara att sätta igång. Jag vill inte göra det för avancerat helle. Riva väggar eller göra större ombyggnationer ville jag undvika.

Han hämtade mest inspiration från eget tycke och smak, även om han kikade på alla fina biorum på nätet.

– Jag tittade på detaljer och lät mig inspireras av var sak för sig. När jag hade målat tegelväggen svart insåg att jag var tvungen att ha lite kontraster och inte bara kunde ha svarta väggar. Det var så de mörkgråa färgerna kom till, och först i efterhand. Den ändringen blev jag riktigt nöjd med.

 

 

Kompromiss om ”sweet spot”

Valet föll på ett rum med svarta väggar och en ”bioröd” matta.

– Jag började helt enkelt att måla del för del och ta det som det kom. När väggarna och taket var målade fokuserade jag bara på detaljerna. Jag bytte ut strömbrytare och vägguttag till svarta och målade elementen svarta. Jag slipade om dörren och målade även den svart, bytte även till ett svart dörrhandtag och tonade glaset i dörren för att minimera ljusinsläppet.

Med grovjobbet klart hade Peter fått till en lite mysigare miljö i rummet. Han kom över två stycken tresitssoffor billigt och placerade ut dem först för att sedan kunna ställa upp högtalarna på rätt plats.

– Frågan jag ställde mig många gånger var ”Vilken rad ska ”sweetspot” vara på? Första, den närmast duken eller den andra raden? Valet föll på den andra raden eftersom högtalarplaceringen skulle bli bäst då, men ändå en kompromiss.

Därefter var det dags att snickra ihop ett podium för soffan.

– Jag har aldrig byggt något liknande förut, men det gick bra. Jag lärde mig en hel del nytt och det var kul. När podiet var klart kunde jag ställa upp soffan och montera högtalarna på väggarna.

 

 

Typiska nybörjarfel

Nästa utmaning för Peter var hur han skulle få upp höger och vänster surroundhögtalare.

– Eftersom mörkläggningsgardinerna skulle ta upp en väldigt stor del av långsidan med fönster försökte vi lämna 15 mm till att få upp vänster surroundhögtalare. Och det gick fint.

I samma skede var det dags att dra alla kablar. Frågan var hur man skulle kunna göra det snyggt.

– De flesta väljer ju att lägga kabelrör i väggarna och dra kablaget där. Men jag hämtade lite inspiration från min arbetsplats, ABB. Utanpåliggande kabelkanaler var något jag var bekant med, så jag började köpa in ett gäng sådana i olika bredder och längder. Det såg dock hemskt ut med alla vita kabelkanaler, så jag valde att försöka måla dem i samma färg som ytan de monterades på. Det var det jobbigaste med hela bygget, tror jag.
Första problemet Peter stötte på var när han byggde podiet.

– När trägolvet skulle läggas lade jag det med reglarna och inte över, vilket gjorde att golvet blev instabilt när man gick på det. Det fick jag rätta till genom att lägga på en MDF-platta för att stabilisera golvet. Ett typiskt nybörjarfel som blev onödigt jobbigt.

Nästa fel Peter gjorde var att han inte målade kabelkanalerna innan han satte upp dem.

– Det blev onödigt mycket slit att måla dem när de var monterade i taket.

Ett annat misstag var att han valde en lite för stor filmduk.

– Det låter kanske inte som något problem, men jag har bara ca 20 cm på vardera sida kvar för högtalarna. Jag hade väldig tur att min uppsättning passade. Jag får inte plats med större högtalare dock.

 

 

Atmosfär lika viktigt som att sitta bra

Möblerna är viktig för Peters biorum.

– Sofforna måste vara sköna att sitta i så man klarar en tre timmarsfilm utan att få träsmak. Man måste också få till rätt atmosfär, både med ljuset är tänt och även när rummet är nedsläckt. Lamporna är oerhört viktiga för få till den rätta atmosfären, men så är även alla smådetaljer. Det måste finnas en tydlig tanke bakom rummets utformning.

Peter har inget emot begagnade prylar.

– Jag försöker titta på bättre begagnat, men jag gillar det allra senaste formaten och det är svårt att köpa det senaste begagnat. Men jag har till exempel impulsköpt en Arcam AVR390 som utgående modell istället för den allra senaste.

Färg, mattor, virke och kabelkanaler kostade runt 20 000 kronor. Sofforna landade på 10 000 och mörkläggningen kostade runt 17 000 kronor. Elektroniken har inhandlats över tid.

– Jag fick ett krav av min fru som jag uppfyllde – allt som behövde inhandlas skulle handlas på rea eller till kampanjpriser.

Peter uppskattar att han lagt ned runt tre timmar per dag i två månader för att klart biorummet.

– Men riktigt klar kommer jag nog aldrig att bli!

 

Uppgraderingsdrömmar

Biorummet är fortfarande nytt för Peter, så han försöker lära sig Diracs kalibreringsmjukvara. – Den biten är inte lätt, men är man intresserad så löser det sig. Med det sagt har jag också via Dirac upptäckt att jag behöver akustikbehandla väggarna en del, kanske även taket. Det är nästa steg och något som måste prioriteras, för det finns inga högtalare i världen som kan maskera dålig akustik.

Automatiserad belysning är också något Peter kommer satsa på.

– Phillips Hue dimrar upp när man går in i bion, mörkläggningsgardinerna ska paras ihop och mörklägga rummet automatiskt. Låt oss kalla det en mjukvaru-uppdatering av mig själv. Hade jag haft råd hade jag bytt subbarna och skaffat två nya av samma modell. Ett nytt slutsteg till M6-orna hade också varit trevligt.

 

Peters 3 bästa tips

* Snåla inte på elektroniken. Satsa på det du verkligen vill ha, så slipper du ångra dig i efterhand. Jag sneglade till exempel själv på Epson 7400 för att den var billigare, men jag vet att jag skulle ångra mig om jag kompromissade.

Samma sak var det med mörkläggningen. Jag tänkte ta Ikeas nya motorstyrda, men valde tack och lov att satsa på ett lite dyrare system.

 

* Allt går att snygga till med lite extra handpåläggning. Till exempel har jag slipat till metallisterna på mitt podium för att snygga till dem. Det tog bara 10 minuter och jag mår bra av det för jag är nöjd.

 

* Gör man fel, så gör om på en gång eller rätta till. Annars blir det aldrig gjort. 

3 favoritfilmer

Star Trek (2009) 

Batman: The Dark Knight

Schindlers List

 

HÅRDA FAKTA:

Projektor: Epson EH-TW9400 

Filmduk: Euroscreen Frame Vision FlexWhite Veltex 2.35:1 128 tum 

Förstärkare: Arcam FMJ AVR390 

Slutsteg till Atmos: Emotiva BasX A-500 

4k-spelare: Panasonic DP-UB820EG 

Högtalare

Front left/right, center: XTZ Cinema M6 

Left/Right surround: XTZ Spirit 2 

Back Left/Right surround: XTZ Cinema S5, Atmos: XTZ Cinema S2 

Subwoofer: XTZ Cinema 1x12, XTZ 99W12 (nya EDGE-steget monterat) 

Belysning: Philips Hue 

Mörkläggning: Luxaflex mörkläggningsgardiner (motoriserade som kan paras ihop med Philips Hue) 

REGLAGET

Byggt själv eller tagit hjälp?
Byggt själv 95 % (Det enda jag tagit hjälp utifrån är monteringen av mörkläggningen.)

 

Film eller musik? 

90 % film


* Ljud eller bild?

65 % ljud


* Estetiskt eller funktionellt?

60 % funktionellt


*Budget eller high-end?

75 % budget


* Skryt eller egen njutning?

99 % egen njutning

 

Bild:Peter

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår